NormaNatura Blog 2009. I. félév

KLOROFILL

vitamin shop
A klorofill neve görög eredetű: chloros = zöld, és phyllon = levél. Nagyrészt a levelek sejtjeiben található, de más zöld szövetekben is előfordul. Érdekesség hogy a vérben lévő hemoglobin és a klorofill, amit a növények vérének is neveznek, csak egyetlen atomban térnek el egymástól, pedig elég bonyolult molekulák. A vér hemoglobinja közepén vas atom van, a klorofill molekula közepén magnézium van. Vajon ennél nyomósabb indok kell-e arra nézve, hogy milyen fontos a klorofill.

Mire jó a klorofill?

A klorofillt évszázadok óta alkalmazzák a világ minden táján méregtelenítésre. A kísérletek tanúsága szerint a klorofill közömbösítheti az étkezéssel a szervezetbe jutó kémiai rákkeltő anyagokat a májban és a vékonybélben, mielőtt azok kárt tehetnének a szervezetben.

Elősegíti a mérgek kiürítését és a savak semlegesítését. A magas klorofilltartalmú tápanyagok lúgosítják és méregtelenítik a testet, különösen a májat. Rendkívül erős lúgosító hatással vannak az emésztőrendszerre, jótékony hatásúak lehetnek reumás ízületi panaszoktól, köszvénytől szenvedők számára, elűzik a testszagot, megszüntetik a rossz leheletet, enyhítik a torokfájást, javítják a vérkeringést és az emésztést, illetve csökkentik a fáradságot, optimalizálják és fenntartják az egészségi állapotot

A klorofill láthatóan ellenállóbbá teszi a sejteket a baktériumokkal szemben, elősegíti a sebgyógyulást, segít a gyomorfekély kezelésében és szabályozza a bélműködést is.

COENZIM Q10 - KOENZIM Q10

vitamin shop
Az esszenciális Coenzim Q10/Koenzim Q10 szükséges a sejtszintű energia-termeléshez és a légzéshez. A változatos élettani funkciókhoz szükséges energiát biztosító mitokondriális elektron-szállító rendszer része. A Coenzim Q10/Koenzim Q10 támogatást nyújt a szervezet összes sejtjének; speciálisan a sok energiát igénylő szöveteknek: a szívizomzatnak, a periodontalis szöveteknek és a szervezet természetes sejtszintű védekező rendszerének.

A Coenzim Q10/Koenzim Q10 emeli a szervezet összes sejtjének energiaszintjét, magasabb energiát, munkatűrést biztosítva és optimális étrend-kiegészítő támogatás a szív-érrendszernek.

ASCORBYL PALMITATE: A ZSÍROLDÉKONY C-VITAMIN

vitamin shop
Az Ascorbyl Palmitate a C-vitamin egy magas biológiai hasznosíthatóságú, zsíroldékony származéka. A C-vitamin összes előnyét birtokolja, DE ellentétben a vízoldékony formával, képes a sejtmembrán lipidrétegében tárolódni, amíg a szervezetnek szüksége lesz rá. A C-vitamin széleskörű támogatást nyújt az emberi szervezetnek. Hatásos antioxidáns és szabadgyök "eltakarító". Támogatja a szervezet védekező rendszerét az erősített fehérvérsejt funkción és aktivitáson; az emelt interferon szinteken és antitest válaszokon és a pajzsmirigy hormonok kiválasztásán keresztül. Nélkülözhetetlen a sejtek közötti alapállomány és a kollagén kialakításához és fenntartásához. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a vörösvérsejtek képződését és a folsav aktív folsav átalakulását. Fenntartja az egészséges hisztamin kibocsájtását és támogatja a limfociták kialakulását. A C-vitamin szükséges a carnitin és szteroidok szintéziséhez.

A C-vitamin a leghatásosabb antioxidánsok egyike, optimális étrend-kiegészítő támogatás minden élettani funkcióhoz, beleértve az érrendszeri és kapilláris egységet a szív-érrendszer támogatásában. A C-vitamin Ascorbyl Palmitate formája a sejtmembrán lipidjében tárolódik, egy készenléti raktárat biztosítva a nélkülözhetetlen étrend-kiegészítőnek.

OLAJFALEVÉL KIVONAT: A TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM

vitamin shop
A mediterrán olajfa, Olea europea, eutróf vegyületek termelésével védi meg magát a baktériumok, gombák, paraziták és rovarok (környezeti ártalmak) ellen. A olajfalevél kivonatának előnyeit 150 éve népszerűen használják a füvekből készített és népi orvoslásban. Az aktív hatóanyag az olajfalevél kivonatban az oleuropein, egy phenol-glücosid származék (felépítése szerint osztályozva iridoid). Az olajfalevél az oleuropein mellett tartalmaz rutin-, luteolin- és heszperidin-bioflavonoidokat, amelyek szinergista módon erősítik az oleuropein természetes aktivitását.
 
Parazita: élősködő (régiesen: élősdi) egy másik faj (gazdafaj) egyedeinek testében vagy testfelszínén él és annak testéből táplálkozik.
Eutróf:
Rutin: vagy rutozid, egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a hajdinában (Polygonum fagopyrum L.), a rutafűben (Ruta graveolens L.), a Rheum fajok leveleiben és a brazil Fava D'Anta fa gyümölcsében. P-vitamin hatású vegyület. Antioxidáns tulajdonsága miatt gátolja a rák kialakulását, erősíti a hajszálereket ezért csökkenti a vérzékenység tüneteit. Segíthet a visszeres panaszokban. Csökkentheti az oxidált LDL koleszterin citotoxicitását és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Luteolin: egyfajta bioflavonoid.
Heszperidin: a C-vitamin komplex alkotórésze, megtalálható többek között a kislevelű hárs (Tilia cordata) és a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) virágában.
Bioflavonoidok: rendszerint a narancs és a citrom héjából állítják elő, de megtalálható a csipkebogyóban is. Ezek a vegyületek az erek falának épségét biztosítják, P-vitamin komplex néven is ismertek.
Szinergista: két vagy több anyag egymás hatását támogatja, erősíti.

5-HTP (5-hidroxi-triptofán)

vitamin shop
Az 5-hidroxi-triptofán (5-HTP) a triptofán esszenciális aminosav szerotoninná alakulásának a köztes terméke. A triptofánból a triptofán-hidroxiláz enzim egy hidroxil-csoport (OH-) hozzáadásával alakítja ki az 5-hidroxi-triptofán köztes terméket. A szervezetben ezt egy másik enzim alakítja szerotoninná egy karboxil-csoport (COOH-) eltávolításával.
A szerotonin, egy fontos neurotranszmitter az endokrin szabályozásban; az érzelmi, étvágy és alvás-ébrenlét ciklus aktivitásáért felelős agyi tevékenységben. Klinikai tanulmányokban a szervezet 5-hidroxi-triptofánnal történő ellátása támogatja az egészséges szeroton szint kialakulását.
Figyelem! Terhesség esetén és szoptatás időszakban a szedése nem javasolt! Antidepresszánsok (SSRI és MAO-inhibitor) együtt nem szedhető! Parkinson-kórban szenvedők és migrénes egyének a fogyasztás előtt konzultáljanak a kezelőorvosukkal!
 
Triptofán: tryptophan, esszenciális aminosav.
Triptofán-hidroxiláz: tryptophan hydroxylase enzim. A triptofán 5-hidroxi-triptofánná alakulásáért felelős.
5-hidroxi-triptofán: 5-hydroxi-tryptophan, a triptofán szerotonin átalakulás köztes terméke.
Szerotonin: serotonin, egy fontos neurotranszmitter az endokrin szabályozásban; az érzelmi, étvágy és alvás/ébrenlét ciklus aktivitásáért felelős agyi tevékenységben.
Esszenciális: esszential, azaz az emberi szervezet nem képes előállítani, külső forrásból kell hozzájutnia.
Neurotranszmitter: neurotransmitter, ingerületátvivő anyag. Speciális kémiai hírvivő molekula. Feladata, hogy az egyik idegsejttől a másikig, a két idegsejt közti vékony résen, az un. szinapszison "átúszva" üzenetet szállítson. Legtöbbje az idegrendszerben termelődik és csak ott található meg, ott fejti ki a hatását. De vannak, amelyek a vérrel a szervezetben szétterjedve a termelődési helytől távolabb is kifejtik a hatásukat (pl. adrenalin).
Szinapszis: az idegsejtek közötti kapcsolódási hely, amelyeken keresztül az ingerület egyik sejtről a másikra terjed át.
Endokrin: endocrine, azaz belső elválasztású. Az endokrin mirigyek az életműködéseket szabályozó hormonjaikat közvetlenül a sejtek közötti térbe és ezáltal a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat.
Antidepresszáns: depresszió kezelésére alkalmazott készítmény.
SSRI: szelektív szerotonin reuptake gáltó készítmény.
MAO-inhibitor: monoamin-oxidáz gátló készítmény.