5-HTP (5-hidroxi-triptofán)

vitamin shop
Az 5-hidroxi-triptofán (5-HTP) a triptofán esszenciális aminosav szerotoninná alakulásának a köztes terméke. A triptofánból a triptofán-hidroxiláz enzim egy hidroxil-csoport (OH-) hozzáadásával alakítja ki az 5-hidroxi-triptofán köztes terméket. A szervezetben ezt egy másik enzim alakítja szerotoninná egy karboxil-csoport (COOH-) eltávolításával.
A szerotonin, egy fontos neurotranszmitter az endokrin szabályozásban; az érzelmi, étvágy és alvás-ébrenlét ciklus aktivitásáért felelős agyi tevékenységben. Klinikai tanulmányokban a szervezet 5-hidroxi-triptofánnal történő ellátása támogatja az egészséges szeroton szint kialakulását.
Figyelem! Terhesség esetén és szoptatás időszakban a szedése nem javasolt! Antidepresszánsok (SSRI és MAO-inhibitor) együtt nem szedhető! Parkinson-kórban szenvedők és migrénes egyének a fogyasztás előtt konzultáljanak a kezelőorvosukkal!
 
Triptofán: tryptophan, esszenciális aminosav.
Triptofán-hidroxiláz: tryptophan hydroxylase enzim. A triptofán 5-hidroxi-triptofánná alakulásáért felelős.
5-hidroxi-triptofán: 5-hydroxi-tryptophan, a triptofán szerotonin átalakulás köztes terméke.
Szerotonin: serotonin, egy fontos neurotranszmitter az endokrin szabályozásban; az érzelmi, étvágy és alvás/ébrenlét ciklus aktivitásáért felelős agyi tevékenységben.
Esszenciális: esszential, azaz az emberi szervezet nem képes előállítani, külső forrásból kell hozzájutnia.
Neurotranszmitter: neurotransmitter, ingerületátvivő anyag. Speciális kémiai hírvivő molekula. Feladata, hogy az egyik idegsejttől a másikig, a két idegsejt közti vékony résen, az un. szinapszison "átúszva" üzenetet szállítson. Legtöbbje az idegrendszerben termelődik és csak ott található meg, ott fejti ki a hatását. De vannak, amelyek a vérrel a szervezetben szétterjedve a termelődési helytől távolabb is kifejtik a hatásukat (pl. adrenalin).
Szinapszis: az idegsejtek közötti kapcsolódási hely, amelyeken keresztül az ingerület egyik sejtről a másikra terjed át.
Endokrin: endocrine, azaz belső elválasztású. Az endokrin mirigyek az életműködéseket szabályozó hormonjaikat közvetlenül a sejtek közötti térbe és ezáltal a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat.
Antidepresszáns: depresszió kezelésére alkalmazott készítmény.
SSRI: szelektív szerotonin reuptake gáltó készítmény.
MAO-inhibitor: monoamin-oxidáz gátló készítmény.