OLAJFALEVÉL KIVONAT: A TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM

vitamin shop
A mediterrán olajfa, Olea europea, eutróf vegyületek termelésével védi meg magát a baktériumok, gombák, paraziták és rovarok (környezeti ártalmak) ellen. A olajfalevél kivonatának előnyeit 150 éve népszerűen használják a füvekből készített és népi orvoslásban. Az aktív hatóanyag az olajfalevél kivonatban az oleuropein, egy phenol-glücosid származék (felépítése szerint osztályozva iridoid). Az olajfalevél az oleuropein mellett tartalmaz rutin-, luteolin- és heszperidin-bioflavonoidokat, amelyek szinergista módon erősítik az oleuropein természetes aktivitását.
 
Parazita: élősködő (régiesen: élősdi) egy másik faj (gazdafaj) egyedeinek testében vagy testfelszínén él és annak testéből táplálkozik.
Eutróf:
Rutin: vagy rutozid, egy flavonoid glikozid, amely megtalálható többek között a hajdinában (Polygonum fagopyrum L.), a rutafűben (Ruta graveolens L.), a Rheum fajok leveleiben és a brazil Fava D'Anta fa gyümölcsében. P-vitamin hatású vegyület. Antioxidáns tulajdonsága miatt gátolja a rák kialakulását, erősíti a hajszálereket ezért csökkenti a vérzékenység tüneteit. Segíthet a visszeres panaszokban. Csökkentheti az oxidált LDL koleszterin citotoxicitását és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Luteolin: egyfajta bioflavonoid.
Heszperidin: a C-vitamin komplex alkotórésze, megtalálható többek között a kislevelű hárs (Tilia cordata) és a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) virágában.
Bioflavonoidok: rendszerint a narancs és a citrom héjából állítják elő, de megtalálható a csipkebogyóban is. Ezek a vegyületek az erek falának épségét biztosítják, P-vitamin komplex néven is ismertek.
Szinergista: két vagy több anyag egymás hatását támogatja, erősíti.