ENADA

NADH, A PARKINSON-BETEGSÉG TERÁPIÁJÁNAK ÚJ LEHETŐSÉGE (ENADA)

vitamin shop

A tanulmányban 34 beteg vett részt. Minden beteg állapotában javulást figyeltek meg.
A NADH effektivitása függött a dózistól és a betegség súlyosságától. A legjobb terápiás dózis: 25-50 mg/nap.
A homovanillinsav (HVA) mennyisége jelentősen nőtt a vizeletben. A napi "on-fázisok" hossza 2-ről 9 órára nőtt.
25 mg NADH-t adtak a betegeknek 100 ml intravénás infúzióban. Naponta ill. minden 2. nap, a betegség súlyosságától függően. A kezelést 10-14 napig folytatták. A betegek életkora 40-85 év volt. A betegség időtartama 8-20 év.
A motoros funkciók közül legnagyobb mértékben a járás, a beszéd, a mimika, az állás és a "PUSHING" javult. A NADH infúzió hatása 1-4 napig tartott, a tünetek súlyosságától függően. NADH megvonásával a betegek állapota rosszabbodott.
4 betegben a szokásos Madopar terápiát el lehetett hagyni, a többi betegnél az eredeti gyógyszerdózisokat egyre lehetett csökkenteni.

Kor (év) betegség időtartama (év) NADH mg/nap mennyisége NADH előtti állapot B. és N. szerint NADH utáni állapot B. és N. szerint
1. 70 10 25 70 20
2. 63 10 25 60 20
3. 70 19 25 70 20
4. 66 16 25 60 20

A Parkinson betegségben szenvedők Birkmayer és Neumayer osztályozása szerint, ahol 1-100-ig terjedő skálán a betegség előrehaladottságát a magasabb osztályzatok jelentik.

A tanulmány szerzői: W. Birkmayer, M. D., G. J. D. Birkmayer, M. D., Ph. D.
Megjelent: Annals of Clinical and Laboratory Science, Vol. 19, No. 1.

A NADH, a Parkinson-betegség terápiájának új lehetősége.
Az ENADA a stabilizált NADH (koenzim-1) kereskedelmi elnevezése.

A PARKINSON BETEGSÉG KEZELÉSÉNEK ÚJ MÓDSZERE: AZ ENDOGÉN L-DOPA BIOSZINTÉZIS SERKENTÉSE NADH-VAL

vitamin shop

A tanulmányban 161 beteg vett részt. Közülük 115-en nagyon jól, 28-an jól, 18-an nem reagáltak a kezelésre.
A legjobb eredéményeket másnaponta intravénásan adagolt 25-50 mg NADH-val érték el.
Minden -a NADH-ra reagáló- beteg vizeletében a homovanillinsav (HVA) szint nőtt az emelkedett endogén L-DOPA szintézisnek megfelelően.

Az L-DOPA kezelést 1961-ben W. Birkmayer alkalmazta először.
Ismert, hogy az L-DOPA negatív feedback hatású a TIROZIN-HIDROXILÁZ enzimre. Ez lehet a magyarázata annak, hogy az L-DOPA hatástalan számos Parkinson betegben, különösen hosszabb idejű kezelés esetén. Ezen tanulmány a NADH-nak a DA endogén bioszintézisére kifejtett hatását vizsgálja. A betegek 100 ml 0,9%-os steril NaCl (pH 7,4) oldatban oldott 25 mg NADH-t kaptak intravénásan naponta vagy másnaponta, állapotuktól függően.
A NADH oldatát mindig frissen beadás előtt készítették el. A betegek állapotát a Birkmayer és Neumayer score alapján állapították meg és vizsgálták az infúzió beadása előtt és a beadást követő 4 órán belül. A kezelés 10-14 napig tartott.
Különösen a járás, a kezek használata, az állás, a beszéd és a mimika javult. A NADH elhagyása után a betegek állapota rosszabbodott. 15 esetben a hagyományos terápiát (Madopar) teljesen el lehetett hagyni a NADH használata mellett. A többi betegben az eredeti gyógyszerdózisokat az 1/3-ig lehetett csökkenteni. A napi „on-fázisok” hosszát 2-ről 9 órára lehetett növelni. A HVA vizeletben mért szintje emelkedett. A NADH az L-DOPA lehetséges helyettesítő szere. A NADH nem direkt prekurzora az L-DOPA-nak, hatását az L-DOPA természetes bioszintézisének fokozásával éri el.
Ezen tanulmányban 8 betegen a NADPH-t is vizsgálták. A NADPH-val kezelt betegek hasonlóan jó eredményeket mutattak.

A tanulmány szerzői: G.J.D. Birkmayer, W. Birkmayer, Birkmayer Institute for Parkinson Therapy Vienna, Austria
Megjelent: Acta Neurol. Scand., 1989:126:183-187

A NADH a Parkinson betegség kezelésének új módszere: az endogén L-DOPA bioszintézis serkentésével.
Az ENADA a stabilizált NADH (koenzim-1) kereskedelmi elnevezése.

A TENYÉSZTETT PC12 PHAEOCHROMOCYTOMA SEJTEK DOPAMIN BIOSZINTÉZISÉNEK STIMULÁLÁSA NADH-VAL

vitamin shop

A tirozin-hydroxiláz (TH) enzim - amelynek szintje Parkinson betegekben csökkent - aktivitását megmérték a tenyésztett PC12 patkány phaeochromocytoma sejtekben. Hasonlóképpen a médiumok DOPAMIN (DA) tartalmát is mérték a NADH-val, ill. NADH nélküli inkubáció után.
A kísérlet mutatja, hogy a NADH képes a TH enzim aktivitását növelni és a PC 12 sejtek dopamin termelését hatszorosáig (6X-ig) fokozni. Az eredmények bizonyítják, hogy a NADH képes a DOPAMIN bioszintézisét serkenteni.
A Parkinson betegség biokémiai oka a substantia nigra dopaminerg idegsejtjeinek degenerációja.
A DA szintézis első lépcsője: a tirozin L-DOPA-vá alakulása.
Ezt a folyamatot a TH enzim katalizálja. Ezen enzim aktivitása jelentősen csökkent a Parkinson betegségben szenvedők agyában.
A TH egy vastartalmú enzim, amelynek kofaktora: a TETRA-HYDRO-BIOPTERIN (BH4). A BH4 mennyisége is csökkent a Parkinson betegek agyában. Ismert, hogy a BH4 DI-HYDRO-PTERIN-ből (BH 2) szintetizálódik a QUINONOID-DI-HYDRO-PTERIDINE-REDUKTÁZ (DHPR) nevű enzim segítségével.
A DHPR koenzime a NADH.
Ha nincs elegendő aktív BH4, akkor NADH hozzáadásával a BH4 szintje emelhető, ami a TH aktiválásával DA szintéziséhez vezet.
A módszer részletezését lásd az eredeti cikkben.

Az eredményekről:
(1) 250 mikrogram (µg) NADH/ml-t a médiumhoz adva a kontrollmédiumhoz képest kb. 500 % volt a DOPAMIN termelődés, azaz a DA bioszintézise NADH-val fokozható.
(2) 50, 100 ill. 200 µg NADH/ml koncentrációban a médiumokhoz NADH-t adva az volt megfigyelhető, hogy a DA termelődés a koncentráció növelésével lineárisan nőtt. Médiumok sejtszáma azonos.
(3) M-HYDROXY-BENZYL-HYDRAZINE egy DOPA-dekarboxiláz inhibitor, amely csökkenti a DA bioszintézist.
(4) Tirozin koncentrációját kétszeresére növelve a DA termelődés nem változott.
(5) A médiumok sejtszámának növelésével nő a DA mennyisége!
(6) NADH koncentráció növelésével 500 µg NADH/ml-ig lehetett a DA szintézisét lineárisan növelni.
(7) Az inkubációs idő növelésével nő a DA szintézis. A maximális DA szintézis 8 óránál hosszabb idejű inkubálással már nem fokozható.
(8) 40x106/15 ml sejttel a médiumban, 8 óra inkubációs idő alatt a legtöbb DA
400 µg NADH/ml mellett szintetizálódott.
(9) TH aktivitása 150 µg NADH/ml esetén 18%-kal, 400 µg NADH/ml esetén pedig 75%-kal nőtt. Bizonyítottnak tekinthető, hogy a NADH direkt módon is képes a TH enzim aktivitását fokozni.

A tanulmány szerzői: K.Vrecko, J. G. D. Birkmayer, J. Krainz
Megjelent: Journal of Neural Transmission (1993) o: 147-156

Az ENADA a stabilizált NADH (koenzim-1) kereskedelmi elnevezése.