A PARKINSON BETEGSÉG KEZELÉSÉNEK ÚJ MÓDSZERE: AZ ENDOGÉN L-DOPA BIOSZINTÉZIS SERKENTÉSE NADH-VAL

vitamin shop

A tanulmányban 161 beteg vett részt. Közülük 115-en nagyon jól, 28-an jól, 18-an nem reagáltak a kezelésre.
A legjobb eredéményeket másnaponta intravénásan adagolt 25-50 mg NADH-val érték el.
Minden -a NADH-ra reagáló- beteg vizeletében a homovanillinsav (HVA) szint nőtt az emelkedett endogén L-DOPA szintézisnek megfelelően.

Az L-DOPA kezelést 1961-ben W. Birkmayer alkalmazta először.
Ismert, hogy az L-DOPA negatív feedback hatású a TIROZIN-HIDROXILÁZ enzimre. Ez lehet a magyarázata annak, hogy az L-DOPA hatástalan számos Parkinson betegben, különösen hosszabb idejű kezelés esetén. Ezen tanulmány a NADH-nak a DA endogén bioszintézisére kifejtett hatását vizsgálja. A betegek 100 ml 0,9%-os steril NaCl (pH 7,4) oldatban oldott 25 mg NADH-t kaptak intravénásan naponta vagy másnaponta, állapotuktól függően.
A NADH oldatát mindig frissen beadás előtt készítették el. A betegek állapotát a Birkmayer és Neumayer score alapján állapították meg és vizsgálták az infúzió beadása előtt és a beadást követő 4 órán belül. A kezelés 10-14 napig tartott.
Különösen a járás, a kezek használata, az állás, a beszéd és a mimika javult. A NADH elhagyása után a betegek állapota rosszabbodott. 15 esetben a hagyományos terápiát (Madopar) teljesen el lehetett hagyni a NADH használata mellett. A többi betegben az eredeti gyógyszerdózisokat az 1/3-ig lehetett csökkenteni. A napi „on-fázisok” hosszát 2-ről 9 órára lehetett növelni. A HVA vizeletben mért szintje emelkedett. A NADH az L-DOPA lehetséges helyettesítő szere. A NADH nem direkt prekurzora az L-DOPA-nak, hatását az L-DOPA természetes bioszintézisének fokozásával éri el.
Ezen tanulmányban 8 betegen a NADPH-t is vizsgálták. A NADPH-val kezelt betegek hasonlóan jó eredményeket mutattak.

A tanulmány szerzői: G.J.D. Birkmayer, W. Birkmayer, Birkmayer Institute for Parkinson Therapy Vienna, Austria
Megjelent: Acta Neurol. Scand., 1989:126:183-187

A NADH a Parkinson betegség kezelésének új módszere: az endogén L-DOPA bioszintézis serkentésével.
Az ENADA a stabilizált NADH (koenzim-1) kereskedelmi elnevezése.