A TENYÉSZTETT PC12 PHAEOCHROMOCYTOMA SEJTEK DOPAMIN BIOSZINTÉZISÉNEK STIMULÁLÁSA NADH-VAL

vitamin shop

A tirozin-hydroxiláz (TH) enzim - amelynek szintje Parkinson betegekben csökkent - aktivitását megmérték a tenyésztett PC12 patkány phaeochromocytoma sejtekben. Hasonlóképpen a médiumok DOPAMIN (DA) tartalmát is mérték a NADH-val, ill. NADH nélküli inkubáció után.
A kísérlet mutatja, hogy a NADH képes a TH enzim aktivitását növelni és a PC 12 sejtek dopamin termelését hatszorosáig (6X-ig) fokozni. Az eredmények bizonyítják, hogy a NADH képes a DOPAMIN bioszintézisét serkenteni.
A Parkinson betegség biokémiai oka a substantia nigra dopaminerg idegsejtjeinek degenerációja.
A DA szintézis első lépcsője: a tirozin L-DOPA-vá alakulása.
Ezt a folyamatot a TH enzim katalizálja. Ezen enzim aktivitása jelentősen csökkent a Parkinson betegségben szenvedők agyában.
A TH egy vastartalmú enzim, amelynek kofaktora: a TETRA-HYDRO-BIOPTERIN (BH4). A BH4 mennyisége is csökkent a Parkinson betegek agyában. Ismert, hogy a BH4 DI-HYDRO-PTERIN-ből (BH 2) szintetizálódik a QUINONOID-DI-HYDRO-PTERIDINE-REDUKTÁZ (DHPR) nevű enzim segítségével.
A DHPR koenzime a NADH.
Ha nincs elegendő aktív BH4, akkor NADH hozzáadásával a BH4 szintje emelhető, ami a TH aktiválásával DA szintéziséhez vezet.
A módszer részletezését lásd az eredeti cikkben.

Az eredményekről:
(1) 250 mikrogram (µg) NADH/ml-t a médiumhoz adva a kontrollmédiumhoz képest kb. 500 % volt a DOPAMIN termelődés, azaz a DA bioszintézise NADH-val fokozható.
(2) 50, 100 ill. 200 µg NADH/ml koncentrációban a médiumokhoz NADH-t adva az volt megfigyelhető, hogy a DA termelődés a koncentráció növelésével lineárisan nőtt. Médiumok sejtszáma azonos.
(3) M-HYDROXY-BENZYL-HYDRAZINE egy DOPA-dekarboxiláz inhibitor, amely csökkenti a DA bioszintézist.
(4) Tirozin koncentrációját kétszeresére növelve a DA termelődés nem változott.
(5) A médiumok sejtszámának növelésével nő a DA mennyisége!
(6) NADH koncentráció növelésével 500 µg NADH/ml-ig lehetett a DA szintézisét lineárisan növelni.
(7) Az inkubációs idő növelésével nő a DA szintézis. A maximális DA szintézis 8 óránál hosszabb idejű inkubálással már nem fokozható.
(8) 40x106/15 ml sejttel a médiumban, 8 óra inkubációs idő alatt a legtöbb DA
400 µg NADH/ml mellett szintetizálódott.
(9) TH aktivitása 150 µg NADH/ml esetén 18%-kal, 400 µg NADH/ml esetén pedig 75%-kal nőtt. Bizonyítottnak tekinthető, hogy a NADH direkt módon is képes a TH enzim aktivitását fokozni.

A tanulmány szerzői: K.Vrecko, J. G. D. Birkmayer, J. Krainz
Megjelent: Journal of Neural Transmission (1993) o: 147-156

Az ENADA a stabilizált NADH (koenzim-1) kereskedelmi elnevezése.