Stevia

ÉDES ÉS TERMÉSZETES: STEVIA

vitamin shop
ÉDES ÉS TERMÉSZETES: STEVIA

Nem állíthatom, hogy a cukor fölösleges, vagy önmagában káros volna, de a mai modern életvitelben fogyasztása túlnőtt azon a határon, mely összeegyeztethető az egészséges életmóddal.
Manapság Magyarországon az egy főre eső cukorfogyasztás (beleértve a csecsemőket és dédnagyszülőket is) meghaladja az évi 40 kg-t. Persze a felmérés nem veszi figyelembe a nehezen mérhető másik kb. 40 kg-ot, melyet különböző italok, élelmiszerek adalékanyagaként kerül a szervezetbe, pl a virsli, ketchup, mustár, a szójaszósz, stb. jelentős mennyiségű cukrot vagy glukózt tartalmaz.
A cukor összes egészségromboló hatása még a mai napig sem tisztázott teljes mértékben, de a jelenlegi ismeretek birtokában már biztosan kijelenthető, hogy ebben a mennyiségben fogyasztva rendkívül káros.
A cukor ugyanis olyan finomított vegyület, ami a természetben nem fordult elő soha, s a szervezet csak nagy üggyel-bajjal bánik el vele, pláne akkora mennyiségben. A kutatások sejtetni engedik, hogy a szervezet legfontosabb életfolyamataiban okoz komoly és visszafordíthatatlan torzulásokat.
Tapasztalatok bizonyítják, hogy az édes ízű ételek fogyasztásáról az embereket leszoktatni még abban az esetben sem lehet, ha az a gyógyulásukat idézhetné elő. Az ember függővé vált az édes íztől, szinte rabja lett ízlelő bimbóinak.

VAN MEGOLDÁS!


ÉDES ÉS TERMÉSZETES: STEVIA

A STEVIA – mely természetéből fakadóan édes - az 1900-as évek elején kezdte meg hódító útját a nagyvilágban. A növény kivonatai (por, szirup, folyadék, tabletta, őrlemény) és a szárított tealevelek gyorsan ismertté váltak természetes édesítő, gyulladáscsökkentő illetve gomba- és baktériumölő hatásuk miatt.

A STEVIA ELŐNYEI:
•    A növény különböző kivonatai 30-300x édesebbek a cukornál,
•    KALÓRIA- ÉS SZÁNHIDRÁTMENTES,
•    NULLA A GLIKÉMIÁS INDEXE,

•    Sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét,
•    Lúgosító hatású,

•    CUKORBETEGEK, CANDIDA diétát végzők és diétázók egyaránt fogyaszthatják.

MIKOR ÉS MIÉRT JÓ MÉG A STEVIA?
•    Cukorbetegség (diabetes mellitus)
Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. M
ás tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A- és C-vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).
•    Alacsony vércukorszint (hypoglikémia)
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a stevia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is.
•    Magas vérnyomás
A tanulmányok tanúsága szerint a stevia segít a magas vérnyomás csökkentésében.
•    Gyulladások
A stevia meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.
•    Bőrbetegségek
Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít me
gakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, ekcéma, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt kozmetikai célokra is használják.
•    Emésztőrendszer

Teaként fogyasztva a stevia hatékonyan javítja az emésztést, csö
kkenti a gyomorsavat, és hasfájás esetén is segítséget nyújthat.
•    Antibakteriális hatás
Antibakterális tulajdonságainak és magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően segít a fogszuvasodás és a szájbetegségek megelőzésében ezért több fogkrémben is alkalmazzák.


EURÓPÁBAN IS ELFOGADTÁK A STEVIÁT, MNT KALÓRIAMENTES ÉDESÍTŐT!

Az Európai Bizottság végső döntése alapján, a steviol glikozidot (Steviát), mint természetes kalóriamentes édesítő, édesítőszerként használható az európai piacon, 2011. december 2-től.

VÁLASSZA ÖN IS A STEVIÁT!
TERMÉSZETESEN ÉDES
 
 

Európában elfogadták a Steviát, mint kalóriamentes édesítőt!

vitamin shop
Európában elfogadták a Steviát, mint kalóriamentes édesítőt!
2011. november 14. (Brüsszel)
 
Az Európai Bizottság meghozta a végső döntést, és elfogadta a steviol glikozidot (Steviát), mint természetes édesítőt, mely kalóriamentes édesítőként hamarosan felhasználható az európai piacon. Az EU Hivatalos Folyóiratának megjelenésétől – ami november 12-én történt – számított 20 nap után lép életbe a fenti rendelet, így 2011. december 2-től hivatalosan is fogyasztható a Stevia, mint édesítő. A Stevia, mint alapanyag, az E számok jegyzékében az E960-as számot kapta.
 
A teljes angol nyelvű cikk itt olvasható: http://www.preparedfoods.com/articles/stevia-approved-for-europe

Receptek Steviával

vitamin shop
RECEPTEK STEVIÁVAL

VANÍLIÁS KIFLI

Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 kis csipet Stevia por
10 dkg darált dió vagy mandula
1 tojás
17,5 dkg margarin (vagy vaj)
Vanília kivonat ízlés szerint (vagy 1 kikapart vanília rúd beleje)

Elkészítési mód:
1. Az alapanyagokat összegyúrjuk simára. Amint összeállt a tészta, 1 órára a hűtőbe tesszük.
2. Miután letelt az egy óra, lisztezett dsezkán újjnyi vastag rudakat formázunk, melyeket 2 cm-es szakaszokra vágunk, és kifliket formázunk belőlük.
3. Előmelegített sürőben 180 fokon kb 10-12 percig sütjük.
4. A kész kifliket helyezzük egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.

Haranginé Dénesfalvy Judit receptje

 
 
DIÓS BEIGLI (3 rúd)

Tésztához:
60 dkg (teljes kiőrlésű) tönkölybúza liszt
30 dkg vaj
2 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
1 tojás
1/2 teáskanál Stevia Crysanova por

Elkészítési mód:
1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
2. A többi alapanyagot a felfutott élesztővel rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha nem elég ruganyos, adhatunk hozzá még tejet.
3. Néhány órát pihentetjük.

Töltelékhez:
45dkg darált dió
Egy citrom héja és leve
kb. 20dkg mazsola
kb. 15 csipet Stevia por
kb. 1.5dl tej (ne legyen se híg, se sűrű a töltelék)

Elkészítési mód:
1. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk.
2. A 3 tésztát téglalap alakúra nyújtjuk.
3. A tölteléket a tésztára kenjünk, egészen a széléig, a két végét behajtjuk, feltekerjük.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tejfölös tojássárgájával kenjük meg, ettől szép fényes lesz. Villával megszurkáljuk.
5. Kb. fél óráig meleg helyen tartjuk. Utána ismét megkenjük. Ismét megszurkáljuk, hogy a levegő eltávozzon.
6. 200fokon kb. 30 percig sütjük.
 

 
ANGYAL TORTA (Angel cake)

Hozzávalók:
11 nagy tojás (szobahőmérsékletű) fehérjéje
1 tk Stevia por
1 pohár liszt
3/4 tk Stevia por
1 1/2 tk borkő
1 tk vanília kivonat (vagy kikapart vanília rúd)
 
Elkészítési mód:
1. Keverjük össze a lisztet és 2/3 tk Stevia port.  Tegyük félre.
2. Egy nagy tálban verjük fel a tojásfehérjéket, a borkövet és a maradék Stevia port.
3. A liszt-keverék 1/3 részét óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjébe, majd fokozatosan keverjük bele a többi lisztet is.
4. A tésztát öntsük bele egy kuglóf sütőformába.
5. Melegítsük elő a sütőt 175°C fokra, és süssük kb. 40-45 percig.
6. Ha elkészült a torta, fordítsuk meg a kuglóf formát, és hagyjuk benne. Így nem fog összeesni a sütemény.
7. Amikor teljesen kihűlt, késsel óvatosan lazítsa fel a tésztát a tortaformában, és emelje ki az elkészült süteményt.
Gyümölcsökkel, pudinggal tálalja.

 
 
MÉZESKALÁCS (tojásmentes)
(Forrás:  www.lugositoetelek.hu)

Hozzávalók: (tésztához)
50 dkg tönkölybúzaliszt
15 dkg méz (kb. 7 ek)
1 tk Stevia por
1 kk szódabikarbóna
őrölt fahéj őrölt szegfűszeg (vagy bio mézeskalács fűszer-keverék)
15 dkg margarin vagy vaj
Díszítés:mandula, dió, mazsola, tökmag, napraforgómag

Elkészítési mód:
1. Langyosítsuk fel a mézet, majd keverjük bele a lisztet, a fűszereket, a Stevia port és a vizet. Gyúrjuk az összetevőket egységes masszává.
2. A tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy egy kb. 8 mm vastag lepényt kapjunk.
3. Szaggassuk ki és díszítsük a formákat tetszés szerint.
4. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180°C-on) süssük ki a süteményeket.

Tipp: a figurák tetejét sütés közben kétszer-háromszor méz és víz híg keverékével kenjük meg, hogy fényes bevonatot kapjon.

 

ALMA KOMPÓT

Hozzávalók:
5-6 közepes méretű alma
1/3 kk Stevia por
Víz
Citromlé
Szegfűszeg, fahéj az ízesítéshez

Elkészítési mód:

1. Tegyünk egy tálba vizet, és adjunk hozzá néhány csepp citromlevet. (Ebbe tesszük majd az almát, hogy szeletelés közben ne barnuljon meg.)
2. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és kis kockára vágjuk.
3. Amit összevágtunk folyamatosan beletesszük a citromleves vízbe.
4. Amint az összes almát felszeleteltük, leöntjük róla a citromos vizet, és az almát egy lábosba tesszük. Engedjünk rá egy pohár vizet, adjuk hozzá a Stevia port (jól keverjük el!), dobjunk bele pár szem szegfűszeget és egy kis darab fahéjatk, és kezdjük el főzni az almát (fedő alatt) alacsony lángon.
5. Főzzük az almát addig, amíg majdnem puha lesz. (Mialatt hűl az alma tovább puhul.)
6. Hűtsük ki és fogyasszuk egészséggel.
Megnézem a Stevia termékeket

A STEVIA GYÓGYÁSZATI FELHASZNÁLHATÓSÁGA

vitamin shop

A szárított levelek, vagy kivonatai édesítőszerként használva terjednek. Úgy tűnik, a fő steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi.
Cukorbeteg páciensek is fogyaszthatják. Sőt néhány tanulmány szerint (dán, brazil) a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést.
Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint segíti a máj és lép mûködését azáltal hogy szabályozza a vércukor-szintet a testben.
Bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A- és C-vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).
Bőrbetegségek ellen is használt (Paraguay).
Iszonyatosan nagy mennyiségben beadva bizonyos toxikusságot mutatott főleg hörcsögöknél, de patkányoknál kevésbé, és kis mértékben terméketlenséget keltett hím patkányoknál. De az ilyen hatások kiváltásához igen nagy mennyiségű hatóanyag-kivonat kellett.
A jelenleg ételekben, italokban engedélyezett aszpartámot ilyen mennyiségben beadva, vajon a kísérleti állatok életben maradnának-e egyáltalán? Néhány Ázsiai országban sztívia az engedélyezett cukorhelyettesítõ édesítőszer az aszpartám helyett. Embereknél a mai napig egyetlen egy toxikus eset sem ismert.

Forrás: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/stevia.html

AZ ÉDESÍTŐK KIRÁLYA: A STEVIA

vitamin shop
Természetes megoldás az édesítőszerek világában! A sztívia levele kb. 30-szor édesebb a cukornál, még oldata és por formája 250-300-szor.

Mi is a stevia?
A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik. Ránézésre nem túl érdekes növény, ennek ellenére a leveles hajtásai édesek. A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer édesebb a cukornál.
A növény édes ízét a sok összetevő közül a stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside (a leveleinek akár 13 %−át is kitevő arányú). A Stevia édes ízéhez még több glyciside is hozzájárul, rebaudioside A (2−4%), B (nyom), C (1−2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0,5−1%). Ezen kívül vitamin (C, A) és ásványi anyag (cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) tartalma sem elhanyagolható!
A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.

Mivel jobb a stevia, mint a cukor?
Tanulmányok tanúsága szerint a stevia segít a magas vérnyomás csökkentésében. Javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható candida kezelésére is. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.
Gyulladáscsökkentő
A stevia növény mind külsőleg és belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, baktérium-és gombaölő, ezért alkalmas különböző bőrproblémák, kelések, akne, kivörösödések, lábgomba kezelésére. Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a steviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést.
Cukorbetegségre
Évszázadok óta ismert, hogy a stevia jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért a cukorbetegek régóta használják, mint édesítőszer. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet szabályozni, de nem helyettesíti a hagyományos kezeléseket.
Fogyás, súlycsökkenés
A növény levelei és a belőle készült kivonatok gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, képesek csökkenteni az édességek utáni vágyat is! Kutatások számos eredménye utal arra, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják, plusz kilók lerakódása nélkül. Ha fél órával az étkezések előtt fogyasztjuk, sokkal hamarabb fogjuk a jóllakottságot érezni!

Forrás: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1542

Fehér méreg: a cukor
Csakhogy mindenki lássa, hogy hányféle cukor létezik manapság, íme egy felsorolás: háztartási fehér cukor, barna cukor, nádcukor, gyümölcscukor, szőlőcukor, tejcukor, invertcukor, izoglukóz stb.

Minden, ami cukor
Befejezésként tegyünk egy kis kitérőt az édességek világába is. Az édességek bio és natúr változatai finomak és egészségesek, összetevőikben pedig gyakran különböznek a hagyományos édességektől. Mindezek ismertetése előtt azonban ejtsünk néhány szót magáról az alapanyagról: a cukorról.

A cukrot az emberiség jelentős része hosszú évezredeken keresztül nem ismerte, és remekül élt nélküle. Az „indiai só”, azaz a cukornád csak a trópusi vidékeken termett meg, így igen kevesen juthattak hozzá.

A gyarmatosításoknak köszönhetően azonban a cukornád idővel Európában is megjelent. A cukorbetegséget pontosan ezután, az 1600-as évek vége felé jegyezték le először. És bár az orvosok jelen pillanatban is az örökletes tényezőket, az életmódot, valamint egyes vírusokat okolnak a betegség kialakulásáért, a népi leírások és megfigyelése más mondanak: a cukorbetegség csak ott fordul elő, ahol a finomított cukorfogyasztás rendszeresen jelen van.

Hogyan készül a fehér cukor?
A fehér cukor vagy más néven a finomított cukor 99,9%-ban egy szacharóz-nevű egyszerű szénhidrátból álló anyag. A finomított cukrot – ismertebb nevén kristálycukrot a cukorrépából nyerik. Ez közismert, de mi történik addig, amíg asztalunkra kerül a végtermék?
A répaszeleteket először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrést követi a savas fehérítés, majd a bepárlás, és a cukor kristályosodásáig a vákuumban történő főzés. Ezt követi a finomítás, majd újabb fehérítés következik, melyhez ismét a kénsavat hívják „segítségül”. Újabb lépés a szűrés, majd a kristályosító bepárlás, melynek végeredménye a késztermék.

Barna cukor
Nézzük az alternatívát, a barna cukrot. Tulajdonképpen ugyanolyan cukorrépából készül, mint a fehér cukor. A módszerek is megegyeznek (ipari módszerekkel készül), a minimális különbség mindössze annyi, hogy a barna cukor gyártása közben a folyamatot olyan ponton állítják meg, ahol a tisztítás még nem 100%-os, így kis mennyiségben egyéb természetes anyagokat is tartalmaz (a barna cukornak a kereskedelemben festett változatai is fellelhetőek).

A kétféle cukor között tehát minimális különbség van, legfeljebb az utóbbi talán kissé táplálóbb. A megőrzött vagy hozzáadott melasztartalom a barna cukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít. Sokak számára csalódás lehet, de az igazság az, hogy a szervezetre gyakorolt hatásai csaknem azonosak a hagyományos cukoréval. Semmilyen jelentősebb előny nem tulajdonítható neki, így például a fogaink sem fognak kevésbé szuvasodni tőle.

Nádcukor
A cukornád (Saccharum officinarum) a 4-6 méteres, húsos szárában raktározza a cukrot tartalmazó nedvét, melynek összetétel a répáétól eltérő. Több invertcukrot és szabad növényi savat és kevesebb fehérjét, aminosavat tartalmaz.

Cukortartalma általában 13-15% körül mozog. A cukornád szacharóz tartalmát préseléssel nyerik ki, majd a kapott oldatot különféle eljárásokkal tisztítják. Az ily módon kezelt folyadékból nyerik főzés, szűrés és bepárlás során a kristályokban kiváló, finomított nádcukrot. Érdekesség, hogy a nádcukor gyártásakor keletkező melaszból erjesztéssel állítják elő a rumot.

A nyers nádcukor finomítatlan élelmiszer, amelyet úgy készítenek, hogy az eredeti melasztartalom – az értékes tápanyagokkal együtt – ne vesszen el. A megőrzött melasztartalom a nádcukornak különleges aromát és jellegzetes színt biztosít.

A cukor hatásai
A finomított cukor gyakori és túlzott fogyasztása számos civilizációs betegség (népbetegség) előidézője. Ilyenek például az elhízás, a cukorbetegség, egyéb anyagcserezavarok vagy a csontritkulás.

Mindezek oka, hogy
•    a természetben megtalálható növények, zöldségek és gyümölcsök cukortartalma jóval alacsonyabb, mint a cukrászsüteményeké vagy az egyéb modern édességeké.
•    szervezetünket a természet úgy alkotta meg, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található cukrot a gyümölcsben lévő egyéb anyagok segítségével dolgozza fel.
•    a gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma ugyanis szükséges a cukor lebontásához.
•    a finomított cukornál azonban vagy végletekig egyszerű, vegykezelt molekulával álluk szemben, amivel naponta meg kell küzdenie szervezetünknek.

A gond lényege a következő: a szénhidrát és a cukor feldolgozásához a szervezetnek B1-vitaminra (Tiaminra) van szüksége. A cukor azonban nem tartalmaz B-vitaminokat, így a szervezetnek saját tartalékaiból, a különböző szervektől kell elvennie azokat. A túlzott cukorfogyasztás emiatt akár B-vitamin hiányt is okozhat. Ráadásként a cukor a szervezet kalciumraktárait is megtizedeli. Hatékony mészrablóként kivonja szervezetünkből a zavartalan működéshez szükséges fontos ásványi anyagokat, így főleg az idősebbek körében csontritkulást okozhat.
Az előbbi állítás bizonyítására állatkísérleteket is végeztek, melynek eredménye lehangoló volt: a fiatal, még fejlődésben lévő állatok csontozata a rendszeres cukorfogyasztás miatt porózussá vált, a csontok deformálódtak, puhává, sérülékennyé váltak.

Egy felnőtt embernek naponta maximum 6 gramm ipari eredetű cukrot lehetne fogyasztania. Az ettől nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása már kedvezőtlenül befolyásolja az immunrendszer működését. A kutatók már jó ideje feltételezik, hogy összefüggés van a cukorfogyasztás és a szervezetünk védekezőképessége között.

Szakemberek szerint napi 100 gramm fehér cukor elfogyasztása esetén is nagyjából 40%-kal csökken a szervezet ellenálló-képessége. A glükóz hirtelen jelenik meg a vérben, ami leköti az immunsejtek receptorait, kiszorítva például az értékes C-vitamint, melyen az immunrendszer megfelelő és hatékony működéséhez elengedhetetlen. Ha mindez nem elég, a fölösleges cukor egy idő után a májban zsírrá alakul.

A „jóból” a gyerekek sem maradnak ki. A Yale Egyetem kutatásai szerint a gyerekkori koncentrációs problémákért a szénhidrátok is felelősek. A divatos édességek (pl. csokoládék, cukrozott üdítők stb.) magas cukortartalma különböző stresszes tüneteket vált ki a szervezetből. Jelentős mennyiségű adrenalin termelődésére serkenti a szervezetet, aminek tartós jelenléte feszültséget, idegességet, egyfajta túlpörgött állapotot idéz elő. Ez végül egy folyamatos dekoncentráltsághoz, lanyhuló figyelemhez, hosszú távon agresszivitáshoz vezet. Mi több az alkoholhoz, a feketekávéhoz vagy a cigarettához hasonlóan függőséget okoz!

Jó tanácsok!
•    Mellőzzük az iparilag előállított gyümölcs- vagy szőlőcukor fogyasztását!
•    Helyettük inkább a friss vagy aszalt gyümölcsöket részesítsük előnyben, de óvakodjunk a kénezett szárított gyümölcsöktől.
•    A kevésbé édes ételeket, süteményeket hamar megszokjuk, később már zavaróan édesnek fogjuk érezni a hagyományos termékeket.
•    Számos bioüzletben vásárolhatunk eredeti, kiváló minőségű bioalma-, illetve körteszirupot.
•    Ellenben messze kerüljük el a konvencionális módszerekkel előállított szirupokat vagy szörpöket, mivel ezek akár 40% ipari cukrot is magukban rejthetnek.
•    Fedezzük fel inkább újra a hagyományos, megbízható módszerekkel előállított biomézet.
•    Próbáljuk ki a csicsókából készített szirupot, a teljes értékű rizs-, vagy árpamalátát (a B-vitaminok bőséges tárházát), a távol-keleti édesítőszert, a datolyaszirupot vagy akár a szentjánoskenyér-szirupot is.
•    Nem egy élelmiszer csomagolásán olvasható a felirat, „cukor hozzáadása nélkül” készült termék. Ez az információ azonban csak a szacharózra vonatkozik, így például glükóz szirupot vagy ipari fruktózt még mindig tartalmazhat az adott termék!
•    Különösen figyeljünk a gyerekeknek készített teákra, de ne feledkezzünk meg a ketchupokról, a mustárokról (akár 20% cukortartalom), egyes salátaöntetekről (10%), vagy éppen a vöröskáposzta konzervekről sem, melyek szintén igen sok cukrot tartalmazhatnak. Ha ügyelünk erre, számos betegség megjelenését előzhetjük meg.