Vitaminok

Halolajjal küzdhetünk a szorongás ellen

vitamin shop
Halolajjal küzdhetünk a szorongás ellen
A gyulladás mellett a szorongást is csökkenti az omega-3

A nagyobb mennyiségű halolaj fogyasztásának hatását vizsgáló kutatásból az derült ki, hogy az olaj jelentős mértékben csökkentette a gyulladást, és - meglepő módon - a szorongást is visszaszorította a tanulmányban részt vevő egészséges fiatalemberekben.
Az Ohio Állami Egyetem kutatóinak a Brain, Behavior and Immunity szaklapban megjelent eredményei arra utalnak, hogy ha a fiatal és egészséges emberek ilyen jelentős előnyöket élveznek bizonyos étrendi kiegészítők fogyasztásának köszönhetően, akkor az idősebbeknek és bizonyos betegségekben szenvedő embereknek még nagyobb előnyére válhatnak.
Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakról, például az eikozapentaénsavról (EPA) és a dokozahexaénsavról (DHA), régóta tudják, hogy jótékony kiegészítői lehetnek az étrendnek. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a vegyületek szerepet játszhatnak a gyulladáskeltő citokinek szintjének csökkentésében a szervezetünkben, és még a depressziót is visszaszoríthatják. Több kutatás is azt mutatta, hogy a pszichológiai stressz növeli a citokintermelést, ezért a kutatók most azt vizsgálták, hogy a nagyobb mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása ellensúlyozhatja-e ezt a folyamatot.
A kísérlet során orvosi egyetemisták egy csoportját vizsgálták, akiknek fele halolaj kapszulát, a másik fele placebo pirulát kapott. A kapszula négyszer-ötször annyi halolajat tartalmazott, mint amennyit például egy napi adag lazacból be lehet vinni a szervezetbe. A pszichológiai tesztek egyértelműen azt mutatták, hogy az omega-3 zsírsavakat fogyasztó diákokban 20 százalékkal csökkent a szorongás szintje a placebo csoporthoz viszonyítva. Az omega-3 zsírsavak ezen kívül a citokinek szintjét is csökkentették, ami a gyulladások visszaszorításában bír nagy jelentőséggel.
A szakértők elmondták, hogy bár a gyulladás természetes immunválasz, amely segíti a szervezet gyógyulását, számos betegségben, például az ízületi gyulladásban, a szívbetegségben és a daganatos betegségekben káros hatást gyakorolhat. A kutatók azonban egyelőre nem ajánlják az omega-3 étrend-kiegészítők széles körű alkalmazását az általános étrendben. Mindössze azt javasolják, hogy mindenki lehetőség szerint próbálja növelni az étrendi omega-3 zsírsavak fogyasztását.
 
KOSARAMBA RAKOM:

Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

vitamin shop
Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

A magyar orvostársadalom példátlan összefogása eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől-márciusig terjedő időszakban.
"Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben" - mondta az I. D-vitamin Napon dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. A rendezvény megszervezéséhez 12 orvosi szakmai társaság fogott össze, hogy ráirányítsa a figyelmet a D-vitamin-bevitel fontosságára. Ez példátlan összefogásnak számít a magyar orvostársadalomban - mondta dr. Szekeres László, az oszteoporozistársaság elnöke.
A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, amely számos betegség kockázatát növeli (lásd keretes írásunkat).

Új számok jönnek
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet hivatalosan még mindig napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. A szakmai társaságok által most megfogalmazott állásfoglalás azonban 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét fogja javasolni táplálék-kiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. (A hivatalos ajánlást a 12 társaság egy hónapon belül teszi közzé.)
Mivel magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya vitaminszintjével arányos, a várandósság alatt különösen fontos megfelelő pótlása. Az új hazai szakmai ajánlás szerint a várandósság alatt az ideális D-vitaminszint fenntartásához legalább napi 2000 egységnyi vitamin bevitele szükséges.
Itthon szinte mindenki D-vitamin-hiányos
Jelenleg a háziorvosnak nincs joga a D-vitamin-szintet mérő laborvizsgálatot felírnia. A D-vitamin szintjét a vérből mérik (a 25(OH)D3 szintjének meghatározásával). Bár a szakemberek szerint itthon a lakosság legalább 70 százaléka biztosan vitaminhiányos, ha valaki erről tényszerűen is meg szeretne győződni, ezzel foglalkozó laboratóriumokban jelenleg 4-7 ezer forint közötti összegért méretheti meg D-vitamin-szintjét. A hamarosan megjelenő konszenzusos ajánlás javasolni fogja a meghatározott rizikócsoportok egészségbiztosítás által támogatott szűrését is.
"A magyar lakosság 25(OH)D3-vitamin-szintje átlagban 15- 20 nmol/liter körül mozog, miközben a normál tartomány 30-60 nmol/liter. Ha tízmillió magyar D-vitamin-szintjét csak a normál tartomány alsó küszöbére szeretnénk felhozni, akkor ehhez egy évben körülbelül 15 milliárd forintra lenne szükség. Cserébe viszont körülbelül 200-250 milliárd forint lenne a különböző betegségek gyógykezelésén megspórolható összeg az amerikai és nyugat-európai modellek szerint" - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának endokrinológusa.

A D-vitamin pótlása

A hagyományos magyar konyhát követők maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle táplálékkiegészítő, amelyhez recept nélkül is hozzá lehet jutni. Nagy dózisú D-vitamin-készítmények viszont csak receptre válthatók ki. Míg a D-vitaminhiány megelőzése mindenki saját felelőssége, a kialakult hiánybetegség kezelése már az orvos dolga.
Rengeteg betegség kialakulásában szerepe van a D-vitaminhiánynak
A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. D-vitaminhiányosoknál megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken.
Az autoimmun betegségek közül az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség, és a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét.
A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.
Vesebetegségekben a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező.
- A D-vitamin-hiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbeesést.
- A policisztás ovárium szindróma esetén a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül javasolt.
- Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik.
- Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
- A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát.

 
 
KOSARAMBA RAKOM:

SEGÍTSÉG!!!!FELFÁZTAM!

vitamin shop
SEGÍTSÉG!!!! FELFÁZTAM!

TERMÉSZETES SEGÍTŐK HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK ESETÉN:
D-MANNÓZ
VÖRÖSÁFONYA
PROBIOTIKUM

    A húgyúti fertőzéseket, vagy ahogy a köznyelv nevezi: a felfázást, baktériumok elszaporodása okozza, mégpedig tízből kilenc esetben az E. coli baktérium. Sok nő és kisgyermek életét keseríti meg a makacsul visszatérő hólyaghurut, ezért jó tudni, hogy e kellemetlen probléma kezelésére is van természetes megoldás.
A húgyúti fertőzés során a húgyutak (a vesemedencétől a húgycsőig) bármely szakaszán kórokozó mikroorganizmusok szaporodnak el. A húgyutakba vagy alulról kerülnek be a kórokozó mikroorganizmusok, vagy a vérárammal a vesén keresztül. Nem a kórokozók jelenléte, hanem a túlzott elszaporodásuk jelenti a problémát, hiszen a tünetek is ekkor jelennek meg, bár lehetnek tünetmentesek is.

    Felnőtt korban a húgyúti fertőzés ritkább. Férfiaknál 40 éves kor felett emelkedik az előfordulása, ami összefügg a prosztata megnagyobbodásával, járó problémákkal. Nőkön az anatómiai viszonyok miatt sokkal gyakrabban alakul ki a betegség és a kor előrehaladtával egyenletesen nő a fertőződésre való hajlam. Egyes vizsgálatok szerint kapcsolat van a húgyúti fertőzések gyakorisága, a szexuális aktivitás és a szülések száma között. A nők mintegy 11%-a kap valamilyen húgyúti fertőzést évente.
Cukorbetegség (a vizelet cukortartalma jó táptalaj) és vizeletpangás esetén sokkal gyakoribb ez a betegség. Ezen túl a vizelet kémhatása is befolyásolja a kórokozók elszaporodását, de az ideális környezet kórokozónként változhat.
E mellett az aktív szexuális élet, illetve a partnerek gyakori váltása szintén kedvez a betegség kialakulásának.

Tünetek:

Az alsó húgyúti fertőzés jellemző tünetei a következők:
•    fájdalmas, nehézkes, időnként csípő vizelés,
•    gyakori vizelési inger,
•    kis mennyiségű, gyakori vizeletürítés,
•    hólyagtáji fájdalom,
•    alhasi diszkomfort
•    erősebb, kellemetlen szagú vizelet.

    Gyermekkorban hőemelkedés is előfordulhat egyéb enyhe általános tünetek, bágyadtság, étvágytalanság mellett. A kisebb gyermekek, csecsemők természetesen nem tudják a panaszaikat megfogalmazni, náluk a nyűgösség, a vizelet normálistól eltérő színe, illetve erősebb, kellemetlenebb szaga lehet a húgyúti fertőzés jele.

    Antibiotikus kezelésre makacsabb esetekben szükség lehet. Első körben mindenképpen a természetes gyógymódok javasoltak. Ennek részei: vizelet mennyiségének növelése, Az előbbiek ismeretében, javasolt a bőséges mennyiségű folyadékfogyasztás, mely a vizelet mennyiségét is megnöveli. Így a teljes vizeletelvezető rendszer átmosásra kerül, és csökkent a pangás lehetősége is, a vizelet valamely módon történő fertőtlenítése és az immunrendszer erősítése.
    Ha a gyulladás két-három nap alatt nem reagál a természetes megoldásokra, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a folyamat vesére terjedése komoly következményekhez vezethet.

A D-MANNÓZRÓL ÉS HATÉKONYSÁGÁRÓL

    Az E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések mintegy 80-90 százalékát. Az E.coli baktérium hozzátartozik az emberi bélrendszer normális bélflórájához, de még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon. Ezeken a területeken osztódva és sokszorozódva, nemkívánatos gyulladásokat  okozhat.
    Az E.coli „sejtfala” apró ujjszerű kitüremkedésekkel van teli. Ezeknek a kitüremkedéseknek csúcsa összetett aminosav cukor molekulákból, úgynevezett lektinnekből áll. Az E.coli lektinek képesek hozzátapasztani a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, és ezért nem tudja kimosni a vizelet.
    Amikor nagy mennyiségű D-mannózt juttatunk a szervezetünkbe, az majdnem teljesen kiválasztódik a vesében a vizeletben, gyakorlatilag bevonva az ott jelenlévő E.coli baktériumokat, így azok már nem tudnak tovább tapadni a húgyutak ill. húgyhólyag belső falára. Ennek köszönhetően az E.coli szó szerint kimosódik a szervezetünkből normális vizeléssel!

D-MANNÓZ VAGY ANTIBIOTIKUM

    Amikor antibiotikumokat szedünk, az megöli a baktériumokat, de ugyanakkor kiírtja a „hasznos” baktériumokat is. A D-mannóz nem öli megy sem a hasznos, sem a káros baktériumokat. Mindössze abban segít, hogy eltávolítsa az E.coli-t a húgyutakból.

A D-mannóz előnyei:

•    nem írtja ki a hasznos baktériumokat
•    nem avatkozik bele a szervezet normális működésébe
•    nem befolyásolja a vércukor szabályozást
•    kisgyerekek is szedhetik
•    élesztő mentes
•    hosszan tartó és megelőző kezelésre is kiváló

MI A TŐZEGÁFONYA?

    Az amerikai tőzegáfonya gyümölcsének gyulladások elleni gyógyító hatását már az amerikai indiánok is ismerték. Az "Új Világ" meghódítása óta egyre elterjedtebben használják -ma főleg kivonatának kapszulázott formáját-, elsősorban húgyúti bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére. Ezen kívül a tőzegáfonya rendkívül magas proanthocianidin tartalmának köszönhetően elsőrendű antioxidáns, gátolja a szervezet sejtjeinek öregedését.
1994-ben a Weber State University (USA) kutatói kimutatták, hogy a tőzegáfonya a human glükoproteinhez hasonlóan viselkedő anyagot tartalmaz, mely képes meggátolni az E. Coli baktérium megtelepedését a húgyút falán. Ez tehát a tudományos magyarázat jelenleg arra, hogy miért képes a tőzegáfonya megelőzni, illetve gyógyítani a húgyúti bakteriális fertőzéseket.


PROBIOTIKUM

    A probiotikumok olyan hasznos baktériumok, amelyek segítik a gazdaszervezet működését. Az emberi bőr, a száj- és orrüreg, a hüvely és az emésztőrendszer baktériumok milliárdjait tartalmazza. A legtöbb segítő baktérium a bélrendszerben él. Itt javítják az emésztés hatékonyságát, megelőzik az emésztési zavarok kialakulását, stimulálják a szervezet védekező rendszerét, de talán a legfontosabb, hogy gátolják a kórokozók elszaporodását. A probiotikus baktériumok természettől fogva jelen vannak mindnyájunk bélcsatornájában, nélkülük nem létezne egészséges ember sem!
A jótékony hatású probiotikumok rendszeres szedése segíthet az egészséges bélflóra fenntartásában. Különösen ajánlott antibiotikumos terápia alatt és után, mivel azok felboríthatják vagy elpusztíthatják a természetes bélflórát. A lactobacillusok segítik szervezetünket a B-vitaminok termelésében, segítenek védekezni bizonyos betegségeket okozó baktériumok ellen, segítenek megemészteni a laktózt, valamint hatékonyabb működésre stimulálják az immunrendszert, meggátolják a káros mikroorganizmusok túlzott elszaporodását is. A lactobacillusok száma lecsökken a helytelen táplálkozás, betegség, hasmenés, antibiotikumok- vagy gyógyszerek szedése, vagy alkoholfogyasztás következtében. Az acidophilus a szájüreg, a hüvely és a vékonybél természetes védelmet nyújtó lakója. Jótékony hatása főleg abban rejlik, hogy tejsavat termel, ezáltal gátolja a kórokozó baktériumok szaporodását és enzimek termelésével segíti a tápanyagok emésztését. Segíthet a tejfehérjék, az aminosavak, a zsírok és a laktóz feldolgozásában, szerepet játszik a B-vitaminok szintézisében.

A szinergista készítmények együttes szedésével nagyobb hatékonyságot érhetünk el a húgyúti felfázások kezelésében!

KERESSE ÖN IS A TERMÉSZETES SEGÍTŐKET!
 

Mi is az L-karnitin?

vitamin shop

Mi is az L-karnitin?

Az L-karnitin (4-N-trimetil-hidroxi-vajsav) egy aminosavszármazék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Az L-karnitint több mint 100 éve fedezték fel, ekkor izolálták elször izomból és igazolták az izomsejtek mködésére gyakorolt hatását. Azóta számos egyéb élettanilag igen fontos hatását mutatták ki a kutatók, így pl. az idegrendszer és a szívizom megfelel mködésének fenntartásában játszott nélkülözhetetlen szerepét. Legfbb szerepét a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében igazolták. Tudományos megfontolások alapján ezért táplálék-kiegészítként immár több évtizede alkalmazzák szerte a világon. Fogyasztása veszélytelen, nagy mennyiség bevitelénél sem mutattak ki mérgez hatást, hiszen a felesleg kiürül a szervezetünkből.

Miben található?
Az L-karnitin főleg hús- és tejtermékekben fordul el. A napi szükséglet 250-400 mg, ennek töredékét képes az emberi szervezet szintézissel előállítani, ezért fontos hogy a többit táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőkkel pótoljuk.

Mire jó az L-karnitin?
Fokozza az izmok erőnlétét és hatékony az izomláz csökkentésében.
Csökkenti a testzsír mennyiségét.
• Hozzájárul az egészséges szívmködéshez, fokozza a szívizom erőnlétét.
• Termékenység fokozó hatása van férfiakban.
• Csecsemők és kisgyermekek szervezetében korlátozott mérték a karnitin termelése, ezért különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentősen megnő.
• Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet.
• Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel ill. az idős korral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje.
Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát

Kutatási eredmények:
A zsírsavak oxidációja a mitokondriumokban (a sejtek energiaközponjaiban) az energiatermelés egyik legfontosabb forrása a szervezetben. Az L-karnitin segít a zsírok energiává alakításában, hiszen a mitokondirum membránjában elhelyezkedve, a zsírok mitokondirumba szállításának legfontosabb eleme. Ezért az elraktározott zsírokból a szervezet több energiához jut, ennek következtében javul az állóképesség, késbb jelentkezik a fáradtság. Az L-karnitin ezen kívül kapcsolatba lép szervezetünk sejtjeinek membránjával, védi az oxidatív stressz ellen és számos létfontosságú fehérje membránba épülésben vesz részt. Sokrét élettani szerepe miatt az L-karnitin jótékony hatásait emberben több száz különböz klinikai vizsgálatban tanulmányozták, köztük száznál is több dupla-vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban. A klinikai vizsgálatok bizonyítják az L-karnitin jótékony hatását számos kóros állapotban és az egészség fenntartásában, mint pl.:
• cukorbetegség esetén fellépő perifériás idegrendszeri zavarokat csökkenti,
• öregkori demenciában jótékony hatású,
• férfiak fertilitási zavaraiban jótékony hatású,
• növeli a sportolók teljesítményét,
• pajzsmirigy-túlmködés esetén jótékony hatású,
• növeli a szív funkcióját iszkémiás szívbetegségekben, fokozza a terhelhetőséget,
• csökkenti a perifériás érbetegség tüneteit,
• krónikusan hemodializált vesebetegek életminőségét javítja.

Forrás

KOSARAMBA RAKOM: L-karnitin

NÉZZE MEG TESTSÚLY CSÖKKENTÉST ELŐSEGÍTŐ CSOMAGJAINKAT IS!

Mi is az a likopin?

vitamin shop
Mi is az a likopin?
A likopin molekula 40 szénatomot és 56 hidrogénatomot tartalmaz, molekulájában a szénatomok hosszú láncba rendeződnek, aciklikusan, tehát nem ismétlődve. Az úgynevezett karotinoidok családjába tartozó festékanyag, amely antioxidáns hatású. A likopin sok növényben, gyümölcsben, bogyóban előfordul, a paradicsom mellett első helyen a görögdinnye és a csipkebogyó emelhető ki.
Miben található?
A paradicsom és a piros paprika élénk színéért felelős. Ahogy a karotin narancssárgára színezi a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt, úgy a likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé. Kevesen tudják, de a paradicsom eredetileg sárga színe csak évszázados gondos termesztés eredményeképpen lett piros. Ez azért is fontos, mert bár a zöldségek és gyümölcsök színéért felelős karotinoidok családja igen nagy, a likopin antioxidáns hatású festékanyagot a modern ember szinte kizárólag csak a paradicsomból nyeri.
Mi a szerepe?
A likopin betegségmegelőző (preventív) szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják. Kedvező élettani hatása nagyrészt erőteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható. A magyar lakosság likopin-ellátottságára vonatkozóan jelenleg nincsenek megbízható adatok.
A likopin egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, de az már tudományosan is kimutatható, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet, köztük a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. A likopin antioxidáns hatásával csökkenti a szervezet szemmel látható - bőr ráncosodása - és nem látható idő előtti öregedését.
Kutatási eredmények
A Harvard egyetem kutatói egy 48 ezer férfi bevonásával hat éve futó vizsgálatban ki tudták mutatni, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább tíz alkalommal ettek olyan ételt, amely paradicsomot vagy paradicsomszószt tartalmazott, 45 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki prosztatarák. Akik hetente 4-7 alkalommal ettek paradicsomos ételt, azoknál a tumor kialakulásának esélye további 20 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportnál. Ezen kívül azt is sikerült igazolni, hogy a likopin képes csökkenteni az úgynevezett "rossz" (LDL) koleszterin-szintet, és ennek következtében kisebb a szívbántalmak kialakulásának veszélye.
A rotterdami Erasmus Medical Centre kutatói egérkísérletek során kimutatták, hogy a szintetikus likopin lassítja a daganatos betegség progresszióját. Összehasonlító vizsgálatukban emberi daganatos sejtekkel implantált (tulajdonképpen megfertőzött) egereken tesztelték a szintetikus likopin hatását. Az eredmények szerint a vizsgálati időszak 42. napjára az anyag több mint 50 százalékkal lelassította a daganat kifejlődését. E-vitaminnal kombinálva még hatékonyabbnak bizonyult a kezelés, ebben az esetben 73 százalékos csökkenést tapasztaltak.
Más kutatások viszont arra is rámutattak, hogy napozáskor bőrünkben a bőr likopintartalma az első számú védelmi vonal a napsugár energiája ellen, ezért a likopin fontos szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében.
KOSARAMBA RAKOM:NOW Likopin

Sokoldalú likopin

vitamin shop
Sokoldalú likopin

A karotinoidok - közülük a legismertebb az elsősorban a sárgarépában nagy mennyiségben megtalálható béta-karotin - egészségmegőrző, betegségmegelőző hatásait régóta jól ismerjük. A szakirodalomban az utóbbi időben részletesen ismertettek egy olyan karotinoidot, amely igen erőteljes antioxidáns, vagyis szabadgyök-megkötő tulajdonságú. Ez a likopin, ami egyes zöldségek, gyümölcsök piros színéért felel.
A legnagyobb mennyiségben a paradicsom tartalmazza. Ha azonban valaki azt gondolja, hogy a likopin megfelelő mennyiségű beviteléhez elegendő, hogy sok paradicsomot egyen, téved. A vizsgálatok egyik meglepő következtetése szerint ugyanis a feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek jobb forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyös, ha valaki paradicsomlét, paradicsomlevest, ketchupot fogyaszt, mert ezekben a likopin felszívódását kedvezően befolyásoló olajok, illetve zsírok vannak. Tegyük hozzá azonnal: a feldolgozott termékek közül persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs vagy kevés az adalékanyag.
 
Kutatások szerint a likopin elsősorban a szív működésére és a keringésre fejti ki jótékony hatását, de előnyös az alkalmazása többféle szembetegségben, elsősorban a szürkehályog-képződés megakadályozásában, valamint maculopathia esetén és az idős korban bekövetkező macula degeneráció esetén (a macula az éleslátás helye a szemben - a szerk.). A cukorbetegek ugyancsak jól használhatják ezt a karotinoidot, és több vizsgálat szerint hasznos a rákmegelőzésben, különösen a mellráknál.
 
Szív és keringés
A szív- és érrendszeri betegségek világszerte élen járnak a halálozási statisztikákban. Tudjuk, hogy a szívbetegségek egyik fő oka az érelmeszesedés (atherosclerosis), ezért ennek megakadályozása kulcsfontosságú a megelőzésben. Az antioxidánsok képesek arra, hogy lassítsák az érelmeszesedés folyamatát, mert gátolják a sejteket károsító oxidációs folyamatokat, konkrétan a kis sűrűségű lipoproteinek esetében.
A Johns Hopkins Egyetem kutatói - Street és munkacsoportja - megállapították, hogy azok a dohányosok, akiknek a szervezetében kevés a karotinoid, fokozott kockázattal néznek szembe a szívbetegségek szempontjából. A litván és a svéd lakosság körében Kristenson és munkatársai által végzett vizsgálatok pedig összefüggést találtak a vér alacsony likopinszintje és a koszorúér állapota között. Egy harmadik kutatás 10 európai országra terjedt ki; ennek végkövetkeztetése az volt, hogy az alacsony antioxidáns szint növeli az akut szívbetegség kockázatát.
 
A likopin és más karotinoidok - köztük a béta-karotin -, valamint az E-vitamin bevitele megakadályozza az úgynevezett rossz (vagyis az LDL) koleszterin oxidációját. A torontói egyetem kutatói, Agarwal és kollégái úgy találták, hogy azoknak az embereknek a vérében, akik egy héten át paradicsomlét, spagettiszószt és likopinkoncentrátumot fogyasztottak, a likopin szintje kétszeresére nőtt. Bár a koleszterinszintben nem mértek változást, az oxidált LDL koleszterinszintje jelentősen alacsonyabb volt a likopinbevitelben részesülteknél. A kutatók javaslata szerint a megszokott étkezésünkben szereplő zöldségek és gyümölcsök mellett napi egy pohár paradicsomlé, esetleg paradicsomleves vagy négy evőkanálnyi ketchup mindenképpen hasznos lehet.
Szembetegségek
A karotinoidok, elsősorban a lutein, a zeaxantin és a likopin szerepét vizsgálta a szürke hályog megelőzésében a Chasan-Taber vezette munkacsoport. Megállapították, hogy a - főként spenótból, keresztesvirágú zöldségekből nyerhető - karotinoidok csökkentik a szürke hályog kockázatát, elsősorban azzal, hogy védik a szemlencsét a szabad gyökök okozta károsodástól. Pollack és munkatársai patkányokban vizsgálták a likopin szürkehályog-ellenes hatását, és azt tapasztalták, hogy erős antioxidánsként működik. Hasonló eredményekre jutott állatkísérleteiben a Trivedi vezette kutatócsoport.
A macula életkorral összefüggő károsodása, a maculopathia kialakulásának körülményeit kutatták Olaszországban Simonelli és munkatársai. Megállapították, hogy az antioxidánsok - a C-, az E-vitamin és a karotinoidok - hiánya kimutatható az említett betegségben szenvedőknél.
 
Cukorbetegség
A cukorbetegségnek (diabetes mellitus) két formája ismert. Az I. típusú cukorbetegség (IDDM) inzulinfüggő, míg a II. típusú (NIDDM) nem inzulinfüggő. Az előbbit autoimmun-betegségnek tartják, amelynek jellemzője, hogy a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-setjei sérülnek, és ennek következtében vagy kevés az inzulin termelése, vagy egyáltalán nem történik meg. Az I. típusú diabéteszben szenvedőknek mindennap inzulininjekciókra van szükségük az életben maradáshoz. Ez a betegség elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. A II. típusú diabétesz jóval gyakrabban fordul elő: minden tíz cukorbetegből kilenc ilyenben szenved. Későbbi életkorban alakul ki, és gyakran társul az elhízáshoz. Ebben az esetben a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, ám a szervezet nem képes azt hatékonyan felhasználni, emiatt megnő a vércukor szintje.
 
A legújabb kutatások szerint a szabad gyökök romboló hatása az inzulinfüggő folyamatokban is érvényesül. Mivel a likopin az egyik legerősebb antioxidáns, feltételezik, hogy bevitele javítja az inzulin hasznosulását is, fékezve a glükózintoleranciát. Olemedilla és társai II. típusú cukorbetegségben szenvedőknél vizsgálták az antioxidánsok szerepét, és azt találták, hogy közülük egyedül a likopin és a béta-karotin fejtett ki jótékony hatást ezeknél a betegeknél. Ford és kollégái vizsgálatuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a vérben lévő karotinoidok szintje fordítottan arányos az éhgyomri inzulinszinttel. További érdekesség, hogy cukorbetegeknél eleve alacsonyabb szérumlikopin- és béta-karotin-értékeket mértek, mint egészséges embereknél.
Rákmegelőzés
A rák okozta és a nőket érintő halálozások adatai között világszerte vezető helyen szerepel a mellrák. Ma már a legtöbb ember tudja, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az újabb kutatások a paradicsomnak és a belőle készült feldolgozott termékeknek a mellrákmegelőző hatására irányították a figyelmet.
 
A likopin védőhatását sejtkultúrákban, állatkísérletekben és epidemiológiai tanulmányokban vizsgálták. Sejtkultúrákban a likopin tumorgátló szerepét az alfa- és a béta-karotinéval vetették össze (Levy és munkatársai), és kiderült, hogy a likopin hatékonyabban fékezte a mellráksejtek (MCF-7) növekedését. Amikor a mellrák kifejlődésére genetikailag fogékonnyá tett egereknek (Nagasawa és kollégái) likopint adagoltak, azt találták, hogy az ily módon táplált egereknél a daganatok vagy visszafejlődtek, vagy késleltetve alakultak ki. Egy másik állatkísérletben azoknál a patkányoknál, amelyeknek likopininjekciókat adtak, kevesebb és kisebb méretű tumor fejlődött ki, mint a kontrollcsoportban (Sharoni és munkatársai). Ebben a vizsgálatban a béta-karotin mellrákmegelőző hatása nem volt igazolható.
A likopinkoncentrátum ma már Magyarországon is hozzáférhető étrend-kiegészítő formájában.
Összeállította: K. G.
(Természetgyógyász Magazin, 2003. szeptember)
 
Kosaramba rakom: NOW Likopin

ÉLETMENTŐ K-2 VITAMIN

vitamin shop
Életmentő K2 vitamin
 
A K vitamin fontos szerepet játszhat az érelmeszesedés, a csontritkulás, a rák és az öregedés védelmében. Az öregedés folyamatának jellemzői, hogy a lágy szövetek (szívbillentyű, mirigyek, vérerek) elmeszesednek. Kutatásokkal bizonyították, hogy ennek oka nem az, amit tévesen hittünk eddig, vagyis hogy a táplálkozással bevitt kalcium okozza, hanem az, hogy az öregedéssel folyamatosan veszítjük el a kalcium egyensúly fenntartásának képességét. A K vitamin segít gyorsan visszaállítani a kalcium egyensúlyt. A K vitamin hatásának károsodása gyors csontritkuláshoz, érelmeszesedéshez, törékeny csontokhoz és a szív- és érrendszer rossz működéséhez vezet. Ezek a betegségek a civilizált országokban a munkaképtelenség és a halálozás vezető oka.
A K vitamint 1929-ben fedezték fel, és kezdetben azt gondolták, csak a normál véralvadáshoz van rá szükség. Fontos szerepe van a csontok és az érrendszer egészségében, fontos a sejtnövekedés szabályozásában, a sejtek vándorlásában, szaporodásában és elhalásában, támogatja az immunrendszer működését és gátolja a krónikus gyulladásokat.
 
Hogyan alakul ki a meszesedés?
A homocisztein vagy az oxidálódott alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) sérülést okozhat az erek belső falán, az endotheliumban. Az érfal, hogy gyógyítsa a sérülést, kollagén bevonatot képez a sérülésen. Ez a kollagén bevonat magához vonzza és felhalmozza a kalciumot, és egy csontra emlékeztető kemény anyagot képez. Ezt hívjuk úgy, hogy az erek merevvé válnak. Sok kutatás bizonyítja, hogy a K2 vitamin hiánya gyorsítja az erek meszesedését. Ellenben ha megfelelő a K vitamin szint a szervezetben, akkor a csontokban tartja a kalciumot, ezzel megelőzve, hogy az érfalakban rakódjon le. Sok öregedéssel kapcsolatos betegség kapcsolható össze a meszesedéssel. Ilyen betegségek a vesekövek, az ízületi  gyulladás, a szürke hályog, a szívbillentyű elégtelenség, a csonttörés, a ráncos bőr, a csontkinövések, a szenilitás és természetesen a szív erek elmeszesedése. A K vitamin optimális szintjének helyreállítása segíthet megvédeni minket ezekkel a betegségekkel szemben.
 
Hogyan segít a csontritkulás megelőzésében?
A K2 vitaminnak kulcsszerepe van az osteoclastok túlzott aktivitásának megfékezésében és a csontozat leépülésének megakadályozásában. Az osteoclast nevű sejtek felelősek azért, hogy az elöregedett csontot lebontsák, így elősegítve a megújulását. Ha ezeknek a sejteknek túl nagy az aktivitásuk, legyengítik a csontot és ez csontritkuláshoz vezet. Másik fontos szerepe a csontokban, hogy fokozza az új csont képződését, lehetővé téve, hogy az osteocalcin a vérből a kalciumot a csontokba építse.
 
K vitamin és a rák kapcsolata
A rákkutatása célja, hogy olyan összetevőket azonosítsanak, amelyek előidézik a rákos sejtek önpusztítását. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a K2 vitamin serkenti a sejtelhalást és az önpusztítást. Laboratóriumi eredmények szerint a K2 gátló hatást fejt ki a myelómák és a nyirokrákok fejlődésére, ami lehetséges alkalmazását jelenti e nem ritka rákokban szenvedőknek és serketi a leukémiás sejtek önpusztítását. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a magasabb K-vitamin bevitel mellett csökkenhet a rák kialakulásának és a daganatos betegség okozta halálnak a kockázata. A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők magas  K2 vitamin fogyasztás mellett 28%-kal kisebb eséllyel haltak meg a rák bármely típusában, mint a csoport legkevesebb K2 vitamint fogyasztó tagjai. Dr. Linseisin és kollégái rámutattak, hogy e vitamin gátolni látszik a rákos sejtek növekedését és stimulálni az abnormális sejtek önmegsemmisítő folyamatait.
 
A K2 vitamin előnyei a K1 vitaminnal szemben
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a phillokinon. Két fő formáját különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, szintetizálják. A K2 vitamint a vastagbélben egy baktérium termeli, innen a bélfalon át a véráramba jut, ahol a különböző véralvadási faktorok egyikévé alakul. Ezen kívül az egészséges, erős fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is része van. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadionnak nevezünk. Bár a szervezetben a K1 vitamin egy része K2-vé konvertálódik, jelentős előny származik a K2 kiegészítő szedésével. A K2 vitamin felszívódása relatíve hatásos, míg a K1 a növényekből viszonylag gyengén szívódik fel.
 
Szívre gyakorolt hatása
A Rotterdami Szív Vizsgálat (Rotterdam Heart Study) kutatást végzett a K vitamin szívre gyakorolt hatásáról és 4800 személyt követett hét éven át. Akik a vizsgálatban nagyobb mennyiségben fogyasztottak K2 vitamint, azoknál 57%-kal csökkent a szívhalálozás a legkevesebb K2 vitamint fogyasztókhoz képest. Ugyanezt a hatást nem találták meg a K1 vitamin esetében. A nagyobb K2 vitamin fogyasztás az aortában kevesebb kalcium lerakódást eredményezett, míg a kevesebb K2 vitamint fogyasztóknál valószínűbben jelentkezett közepes vagy súlyos meszesedés. A rotterdami vizsgálat mérete és minősége hitelesíti a K2 vitamin és a csökkent szívbetegség kockázat közti erős kapcsolatot, és azt mutatja, hogy a K2 vitamin kedvező kardiovaszkuláris hatása az érelmeszesedés gátlásán keresztül fejti ki hatását.
 
Forrás: http://mindentazegeszsegrol.blog.hu/2011/03/19/eletmento_k2_vitamin

Édesgyökér

vitamin shop

Édesgyökér

Már az ókorban ismerték, és csak a burgonya érkezése után szorult vissza. Az ókori görögök az édesgyökeret köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták.
A mai kutatások immunerősítő, antivirális, gyulladásgátló, májvédő, klimaxot enyhítő, ekcémát gyógyító hatását igazolják.
A hüvelyesek családjába tartozó édesgyökér nemzetség 20 faja Eurázsiában, Ausztráliában és Amerikában honos. A levelek hónaljában található virágzata nyúlánk, füzéres fürt. Fehéreslila virágai dús, gömbös fejecskékben nyílnak május–júniusban. Termése összenyomott, barna, több magvú hüvely. Nálunk csak az alföldi folyóártereken, réteken gyakori keserű édesgyökér őshonos, ezt azonban a gyógyászatban nem használják. Az édesgyökeret a népi gyógyászatban nyersen, önmagában vagy más növények részeivel összekeverve köhögés, szamárköhögés és influenza ellen gyógyteának elkészítve fogyasztják. A kínai orvoslásban régóta ismert. Egyéb gyógynövények hatását erősíti. Méregtelenítő, és íz javító (édes, menta szerű). Ezért a kínai gyógynövényalapú szerek mintegy a fele tartalmaz édesgyökeret. A nyugati orvosi kutatások köptető és gyulladáscsökkentő hatásával foglalkoznak a legtöbbet. Máj méregtelenítő és antiallergén hatását is kimutatták. Európában főleg a gyomorfekély kezelésére használták. Később gyomorvédő hatását is kimutatták. A gyomorfal sejtjeinek élettartamát növeli, serkenti a nyálkaképződést, és antiszeptikus. Főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén jó hatású. A növény hatóanyagának köszönhetően jó köptető, nyálkaoldó és köhögéscsillapító, de alkalmazzák simaizom görcsoldásra is. Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladás, gyomorsavtúltengés okozta nyálkahártya sérülések esetén. Az édesgyökér édes íze a glicirrhizintől származik, az élelmiszer és a gyógyszeripar ízjavítóként hasznosítja.
A gyökér hatóanyagai: a gyökér tömeg mintegy 24%-át egy különösen édes, vízoldható glikozid, a glycyrrhizin teszi ki. Ez a szénhidrát a cukornál 50-200-szor édesebb. Fokozza a mellékvesekéreg hormontermelését, és felépítésének hasonlósága miatt erõsíti a hormonok hatását, és csökkenti a megvonási tüneteket.
Hypokalaemia, magas vérnyomás és súlyos veseelégtelenség esetén, valamint a várandósság időszakában az alkalmazása ellenjavallt.
Forrás:www.nepgyogyaszat.hu

Kosaramba rakom:

Now Licorice Root

 

Genetikai háttere van a depressziónak

vitamin shop

Genetikai háttere van a depressziónak

Angol és amerikai tudósoknak két különálló kutatás során első ízben sikerült szilárd bizonyítékot találniuk arra, hogy bizonyos génvariációk okozhatják a depressziót.
Az egyik csoportot Pamela Madden, a St. Louis-i Washington Egyetem tudósa irányította, míg a másikat Gerome Breen, a King's College London kutatója vezette. Az angol kutatók 800 olyan brit családot vontak be a vizsgálatokba, ahol előfordult ciklikusan visszatérő depresszió. Az amerikaiak a depresszió előfordulását, valamint az erős dohányzást vizsgálták ausztrál és finn családoknál. Mindkét vizsgálat erős összefüggést látott a depresszió és a 3p25-26 régióban előforduló génvariációk között.
A kutatók szerint a depressziót sok gén okozhatja: a betegség kialakulásának kockázata 40 százalékban függ a génektől, a többit külső tényezők számlájára írják.
A népesség ötöde élete valamelyik szakaszában átél úgynevezett major depressziós epizódot. A lakosság 4 százalékát sújtja a súlyos, valamint ciklikusan visszatérő depresszió (utóbbi jellegzetes megnyilvánulása a bipoláris zavar). Egy 2006-os felmérés szerint Angliában és Walesben a depresszió miatt évente 100 millió munkanap esik ki, a veszteség pedig 9 milliárd fontot (2765 milliárd forintot) tesz ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió a szív- és érrendszeri betegségek mellett a legnagyobb egészségügyi terhet jelenti majd.
A tudósok reményei szerint 10-15 éven belül kutatásaik új, hatékonyabb gyógyszerek megjelenését eredményezhetik, a jelenleg alkalmazott antidepresszánsok ugyanis a betegek felénél hatástalanok.
Mindkét tanulmány az American Journal of Psychiatry című szaklapban jelent meg.

Kosaramba rakom:

Now L-Triptofán 500 mg

 

A D-mannózról és hatékonyságáról

vitamin shop

A D-mannózról és hatékonyságáról

Az E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések mintegy 80-90 százalékát. Az E.coli baktérium hozzátartozik az emberi bélrendszer normális bélflórájához, de még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon. Ezeken a területeken osztódva és sokszorozódva, nemkívánatos gyulladásokat okozhat.
Az E.coli „sejtfala” apró ujjszerű kitüremkedésekkel van teli. Ezeknek a kitüremkedéseknek csúcsa összetett aminosav cukor molekulákból, úgynevezett lektinnekből áll. Az E.coli lektinek képesek hozzátapasztani a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, és ezért nem tudja kimosni a vizelet.

Azonban az E.coli szívesebben kapcsolódik a D-mannóz molekulához, egy olyan komplexet alkotva, ami kiürül a következő pisilésnél.

Amikor nagy mennyiségű D-mannózt juttatunk a szervezetünkbe, az majdnem teljesen kiválasztódik a vesében a vizeletben, gyakorlatilag bevonva az ott jelenlévő E.coli baktériumokat, így azok már nem tudnak tovább tapadni a húgyutak ill. húgyhólyag belső falára. Ennek köszönhetően az E.coli szó szerint kimosódik a szervezetünkből normális vizeléssel!

D-mannóz vagy antibiotikumok:


Amikor antibiotikumokat szedünk, az megöli a baktériumokat, de úgyanakkor kiírtja a „hasznos” baktériumokat is. A D-mannóz nem öli megy sem a hasznos, sem a káros baktériumokat. Mindössze abban segít, hogy eltávolítsa az E.coli-t a húgyutakból. A D-mannóz már az emésztőrendszer felső részében felszívódik, így a normálisan csak a vastagbélben található hasznos baktériumokra nincs hatással.

A D-mannóz előnyei:

  • Nem írtja ki a hasznos baktériumokat
  • Nem avatkozik bele a szervezet normális működésébe
  • Nem befolyásolja a vércukor szabályozást
  • Kisgyerekek is szedhetik
  • Nem okoz allergén reakciókat
  • Élesztő mentes
  • Hosszan tartó és megelőző kezelésre is kiváló
  • Nincs rossz íze

Kosaramba rakom:

Now D-mannóz por

 

Az orbáncfű hatása a depresszióra

vitamin shop
Az orbáncfű hatása a depresszióra
 

BERLIN, NÉMETORSZÁG. Németországban a leggyakrabban felírt antidepresszáns az orbáncfű (hypericum-kivonat), és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert Észak-Amerikában is.
Német kutatók nemrégiben adták ki nagyszabású tanulmányuk eredményeit, amelyből kiderül, hogy a hypericum-kivonat hatásosan alkalmazható mérsékelt depresszió ellen.
A kísérletben 66 illetve 197 mérsékelt depresszióval diagnosztizált férfi és nő vett részt. A résztvevőket véletlenszerűen osztották három csoportba, az első hypericum-kivonatot kapott (350 mg STEI 300-at naponta háromszor), a második placebót, a harmadik pedig a Tofranil nevű antidepresszánsból napi 100 mg-t, nyolc héten át. Depressziójuk fokát a Hamilton-féle depressziós skálán (és más módszerekkel is) mérték a tanulmány kezdetén, majd 1, 2, 6, és 6 hét elteltével. Az eredmények 6 illetve 8 hét után végzett értékelésénél kiderült, hogy a hypericum a depresszió csökkentése szempontjából jelentősen hatékonyabb, mint a placebo és ugyanolyan hatékony, mint az imipramin. Az imipramin-csoportban gyakoribbak voltak a mellékhatások (46 százalék), szemben a hypericum-csoport 22 és a placebócsoport 19 százalékával.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tanulmányban alkalmazott hypericum-kivonat hatékony az enyhe-mérsékelt depressziós állapot javításában, de felhívják a figyelmet arra, hogy az eredményeiket nem feltétlenül lehet közvetlenül felhasználni más hypericum-kivonatok esetében is, mert az aktív komponens tekintetében nagy eltérések mutatkozhatnak. A kísérletben használt STEI 300 0,2-0,3 százalék hypericint valamint pseudohypericint és 2-3 százalék hyperforint tartalmaz.
NB: A tanulmányt a Steiner Arzneimittel, a STEI 300 előállítója támogatta.
 
Forrás:http://www.dura.hu/depresszio/diagnoszt.htm
 
Kosaramba rakom: Orbáncfű kivonat
 
 

A C-vitamin vírusellenes szer: Minden az adagolástól függ

vitamin shop
(OMNS, 2009. december 3.) Az ortomolekuláris orvoslás hírszolgálatának olvasói által egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy valójában mennyi C-vitamint is kellene bevenniük.

Az állatokéval ellentétben a mi szervezetünk nem képes C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel kell a testünkbe juttatnunk. De mennyire van belőle valóban szükségünk? A kérdés körül forgó állandó vitáknak azzal vethetünk véget, ha megnézzük, hogy az állatok szervezete mennyi C-vitamint termel. A válasz pedig: meglehetősen sokat. Legtöbb állat az emberi testtömegnek megfelelő napi 5000-10 000 milligrammot termel. Nem valószínű, hogy az állatok az evolúció során úgy fejlődtek volna, hogy ennyi C-vitamint állítsanak elő, ha nem lenne rá szükségük, és nem hasznosítanák azt. Valójában az emberi test számos szövetében 25-szörös, a vérben pedig ennél is magasabb a C-vitamin koncentrációja.

A genetikának és az egyéni biokémiának köszönhetően mindenkinek más lehet a C-vitamin szükséglete [1,2,3]. Ezen kívül mindannyian másfajta stresszhatásnak tesszük ki a szervezetünket, és persze más ételeket fogyasztunk. Ebből következik, hogy egy felnőtt egészségének megőrzéséhez szükséges mennyiségű aszkorbinsav napi 2000 és 20 000 mg között mozog. Linus Pauling 18 000 mg C-vitamint szedett naponta. Bár gyakran kinevették emiatt, érdemes megjegyezni, hogy bármely kritikusánál kettővel több Nobel-díjat tudhatott magáénak. 93 éves korában halt meg. Pauling egyik kollégája, a szintén orvosként dolgozó Abram Hoffer is megadózisokban szedte a C-vitamint, és 55 éves orvosi gyakorlata során több ezer betegét is sikeresen gyógyította vele. Dr. Hoffer 91 évesen halt meg.

A C-vitamin szerepe a vírusok ellen
Amikor vírusos fertőzéssel kell harcolnunk, C-vitamin szükségletünk testünk immunműködésének, egy esetleges sérülés, a fertőzés, és az olyan környezeti méreganyagok függvényében, mint például a cigarettafüst, ugrásszerűen megnövekedhet [4,5]. Megfelelően magas mennyiségben az aszkorbinsav megelőzheti a vírusos megbetegedést, és nagyban meggyorsíthatja a felgyógyulást az akut vírusos fertőzésből. Egyesek számára talán meglepő, hogy mindezt már a 40-es években is megfigyelték, majd az elmúlt 60 év során újból és újból igazolták olyan orvosok, akik a betegeiknél az aszkorbinsav megadózisainak köszönhetően gyors és teljes gyógyulásnak voltak tanúi [5]. A gyógyításban hatásos adag megfigyelés és béltolerancia függvénye. A megfigyelés lényegében annyit jelent, hogy "elég C-vitamint veszünk be ahhoz, hogy tünetmentesek legyünk, bármekkora adagot is jelentsen az". A béltolerancia pedig pontosan azt jelenti, aminek hangzik: a bélből anélkül felszívódó mennyiség, hogy túl laza székletet okozzon[5,6]. A nagyon magas adag, mint amilyen az egy napra elosztott 30 000-200 000 mg, figyelemre méltóan nem mérgező hatású, és az orvosi megfigyelések szerint olyannyira sokféle vírusos betegséget gyógyít meg, mint az általános meghűléses megbetegedések, az influenza, a hepatitisz, a vírusos tüdőgyulladás, sőt még a járványos gyermekbénulás is [4,5,7]. Első olvasásra mindez hihetetlennek tűnhet. Ám az érdeklődőket arra bíztatjuk, olvassanak tovább, és kezdjék az alább felsorolt hivatkozásokkal, különösen Dr. Frederick R. Klenner's Clinical Guide to the Use of Vitamin C című írását. A rövid könyv teljes egészében megtekinthető a
www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm címen.

Az aszkorbinsav vírusölő hatásának mechanizmusai
A C-vitamin vírusölő hatásának számos mechanizmusa ismeretes vagy vezethető le számos tanulmányból [4,8]. Az aszkorbinsav antioxidáns tulajdonsága redukáló környezetet hoz létre a vérkeringésben és a szövetekben, ezzel serkentve a szervezet gyulladásra adott oxidatív stresszállapotát, mely így száll harcba a stresszállapotokban felszaporodó mikrobákkal és vírusokkal [10]. Kimutatták, hogy az aszkorbinsav olyan különleges vírusgátló hatással is rendelkezik, melynek során hatástalanítja a vírusok RNS-ét vagy DNS-ét [11,12,13], vagy a vírusok összekapcsolódását [14].

A C-vitamin az immunrendszer számos funkciójára is kedvezően hat. Az aszkorbinsav serkenti az interferon termelődését, mely segít annak megelőzésében, hogy a sejteket vírus fertőzze meg [15,16]. Az aszkorbinsav elősegíti az ellenanyagok tevékenységét [17], megadózisban pedig a jelek szerint szerepet játszik a mitokondriális energia létrehozásában[18]. A falósejtek működését is serkentheti, mely szervezetünk módja a vírusos részecskék és más nem kívánatos felesleges anyagok eltávolítására [4]. A fehérvérsejtekben, melyek a test mindenféle típusú fertőzése elleni védelméért felelősek, a plazmaszint akár 80-szorosára képes koncentrálódni az aszkorbinsav, így azok elégséges C-vitamin bevitel esetén hatalmas mennyiségben képesek a fertőzés helyére szállítani az aszkorbinsavat [4]. Az immunreakcióban résztvevő számos sok tényezőt, a B-sejteket, T-sejteket, NK sejteket, valamint a citokintermelést is serkenti az aszkorbinsav, melyek közül mind lényeges szerepet játszik az immunreakció során [19-23]. Ráadásul az aszkorbinsav segít az oltás utáni immunreakció kialakulásában is [24,25].

Összefoglalás
Nagy dózisokban a C-vitamin hatásos a vírusos fertőzés megelőzésében és a gyógyulás elősegítésében. Számos mechanizmust ismerünk, melyek között megtalálhatóak a vírusok szaporodását gátló folyamatok, valamint a szervezet sejtjeinek immunrendszerére jellemző funkciók serkentése. Ha megfelelő adagban és időben vesszük be, az aszkorbinsav a legjobb eszköz az akut vírusos megbetegedések gyógyítására.

Irodalom
[1] Williams RJ, Deason G (1967) Proc Natl Acad Sci USA. 57:1638-1641. Individuality in vitamin C needs.
[2] Pauling L (1986) How to Live Longer And Feel Better, by Linus Pauling (Paperback - May 2006) ISBN-13: 9780870710964
[3] Hoffer A, Saul AW (2009) Orthomolecular Medicine for Everyone: Megavitamin Therapeutics for Families and Physicians. ISBN-13: 9781591202264
[4] Levy TE (2002) Curing the Incurable: Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins. ISBN-13: 9781401069636
[5] Hickey S, Saul AW (2008) Vitamin C: The Real Story, the Remarkable and Controversial Healing Factor. ISBN-13: 9781591202233
[6] Cathcart RF (1981) Vitamin C, titrating to bowel tolerance, anascorbemia, and acute induced scurvy. Med Hypotheses. 7:1359-1376.
[7] Klenner FR (1979) The significance of high daily intake of ascorbic acid in preventive medicine, in: Physician's Handbook on Orthomolecular Medicine, Third Edition, 1979, Roger Williams, PhD, ed., p 51-59.
[8] Webb AL, Villamor E (2007) Update: Effects of antioxidant and non-antioxidant vitamin supplementation on immune function. Nutrition Reviews 65:181-217
[9] Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH (2006) Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab. 50:85-94.
[10] Kastenbauer S, Koedel U, Becker BF, Pfister HW (2002) Oxidative stress in bacterial meningitis in humans. Neurology. 58:186-191.
[11] Murata A, Oyadomari R, Ohashi T, Kitagawa K. (1975) Mechanism of inactivation of bacteriophage deltaA containing single-stranded DNA by ascorbic acid. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 21:261-269.
[12] Harakeh S, Jariwalla RJ, Pauling L (1990) Suppression of human immunodeficiency virus replication by ascorbate in chronically and acutely infected cells. Proc Natl Acad Sci USA. 87:7245-7249.
[13] White LA, Freeman CY, Forrester BD, Chappell WA (1986) In vitro effect of ascorbic acid on infectivity of herpesviruses and paramyxoviruses. J Clin Microbiol. 24:527-531.
[14] Furuya A, Uozaki M, Yamasaki H, Arakawa T, Arita M, Koyama AH (2008) Antiviral effects of ascorbic and dehydroascorbic acids in vitro. Int J Mol Med. 22:541-545.
[15] Gerber, WF (1975) Effect of ascorbic acid, sodium salicylate and caffeine on the serum interferon level in response to viral infection. Pharmacology, 13: 228.
[16] Karpinska T, Kawecki Z, Kandefer-Szerszen M (1982) The influence of ultraviolet irradiation, L-ascorbic acid and calcium chloride on the induction of interferon in human embryo fibroblasts. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 30:33-37.
[17] Anderson R, Dittrich OC (1979) Effects of ascorbate on leucocytes: Part IV. Increased neutrophil function and clinical improvement after oral ascorbate in 2 patients with chronic granulomatous disease. S Afr Med J. 1;56476-80.
[18] Gonz lez MJ, Miranda JR, Riordan HD (2005) Vitamin C as an Ergogenic Aid. J Orthomolecular Med 20:100-102.
[19] Kennes B, Dumont I, Brohee D, Hubert C, Neve P (1983) Effect of vitamin C supplements on cell-mediated immunity in old people. Gerontology. 29:305-310.
[20] Siegel BV, Morton JI (1984) Vitamin C and immunity: influence of ascorbate on prostaglandin E2 synthesis and implications for natural killer cell activity. Int J Vitam Nutr Res. 54:339-342.
[21] Jeng KC, Yang CS, Siu WY, Tsai YS, Liao WJ, Kuo JS (1996) Supplementation with vitamins C and E enhances cytokine production by peripheral blood mononuclear cells in healthy adults. Am J Clin Nutr. 64:960-965.
[22] Campbell JD, Cole M, Bunditrutavorn B, Vella AT (1999) Ascorbic acid is a potent inhibitor of various forms of T cell apoptosis. Cell Immunol. 194:1-5.
[23] Schwager J, Schulze J (1997) Influence of ascorbic acid on the response to mitogens and interleukin production of porcine lymphocytes. Int J Vitam Nutr Res. 67:10-16.
[24] Banic S (1982) Immunostimulation by vitamin C. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 23:49-52.
[25] Wu CC, Dorairajan T, Lin TL (2000) Effect of ascorbic acid supplementation on the immune response of chickens vaccinated and challenged with infectious bursal disease virus. Vet Immunol Immunopathol. 74:145-152.

A táplálkozástudomány ortomolekuláris orvoslás.

Az ortomolekuláris orvoslás biztonságos, hatásos táplálkozással gyógyítja a betegségeket. Többet olvashat a témában a http://www.orthomolecular.org internetes címen.

A kortárs szakértők által ellenőrzött Orthomolecular Medicine News Service nem kereskedelmi, nonprofit hírszervezet.

Szakértői bizottság:
Carolyn Dean, M.D., N.D.
Damien Downing, M.D.
Michael Gonzalez, D.Sc., Ph.D.
Steve Hickey, Ph.D.
James A. Jackson, PhD
Bo H. Jonsson, MD, Ph.D
Thomas Levy, M.D., J.D.
Jorge R. Miranda-Massari, Pharm.D.
Erik Paterson, M.D.
Gert E. Shuitemaker, Ph.D.

Kontakt: Andrew W. Saul, Ph.D., szerkesztő. Email: omns@orthomolecular.org

Orthomolecular Medicine News Service, 2009. december 3.

Forrás: A Tények-Tévhitek Forditotta: Homok Szilvia

TÁPLÁLKOZÁSALLERGIÁK

vitamin shop
A táplálék okozta adverz reakciók előfordulása, gyakorisága az életmódtól, az adott népcsoport táplálkozási szokásaitól egyaránt függ. Magyarországon gyakori az általunk alapélelmiszerként fogyasztott tej, tojás, gabonafélék, szója iránti túlérzékenység, de jelentős kezd lenni a földimogyoró-, gyümölcs-, zöldség- és adalékanyag-allergia is. A táplálékallergia, intolerancia lehetősége általában egy elhúzódó tünet esetén (pl. urticaria, gastrointestinalis tünetek), vagy a beteg által pontosan felismert, csak táplálkozást követően, vagy bizonyos ételek, élelmiszerek elfogyasztása után jelentkező tünetek esetén merül fel. Diagnosztikája a kórelőzményből, az ételnapló adataiból és a kettős vak placebo kontrollált provokációs vizsgálatból áll, amely során az orvosi ellenőrzés alatt, a tünetek megfigyelésével a feltételezett tünetprovokáló élelmiszert kapja meg a beteg.

A tehéntejfehérje-túlérzékenység okozza Magyarországon a legnagyobb problémát, hiszen nemcsak alapélelmiszerünk, hanem fontos tápanyagokat tartalmaz. Így a szigorú elimináció és a helyettesítés is bonyolult feladat. A különböző állatok (tehén, kecske, juh, bivaly) teje közötti kereszt reaktivitás miatt nem cserélhető ki a diétában. A tehéntejet nagyfokban vagy részlegesen bontott tápszerrel helyettesíthetjük, illetve felnőtteknél használhatjuk a "gesztenyetejet". A megfelelő tápanyag ellátást a korlátok közötti változatos táplálkozással biztosítjuk.

A tojásfehérje-allergia aránya kisgyermekkorban nagyobb, mint a felnőtteknél. E betegségcsoportban a tojássárgája kisebb jelentőségű. A tojásfehérje hőstabil, amely még fokozza az allergén tulajdonságát. Helyettesítése szintén nehéz, de az élelmiszeripar bővülésével ma már egyre inkább megoldható. De a forgalomban lévő tojáshelyettesítő porok gyakran tejfehérjét tartalmaznak, így tej-tojás allergiában nem fogyasztható. Gyakori keresztallergia a nyers és főtt tojás, valamint a tojás és toll (ágynemű) között figyelhető meg.

A gabonafélék jelentősége is kiemelendő az allergia szempontjából. A tejhez hasonlóan alapélelmiszer, így elkerülése az egyik legnehezebben megoldhatók közé tartozik. E betegségcsoport nem azonos a coeliakiával (köznapi nevén lisztérzékenység) vagy a pékek között gyakori "lisztasztmával". Gyakori keresztreakciót ad rozzsal.

A szója iránti túlérzékenység az utóbbi időben tűnik ki, hiszen ma már általános a reform étrendekben és az élelmiszeriparban a használata. Az utóbbi tíz évben a szójaallergiák száma emelkedik. Elkerüléséhez nélkülözhetetlen a fogyasztók korrekt tájékoztatása.
A földimogyoró (Arachis hypogaea) fogyasztása, illetve élelmiszer-ipari felhasználása is terjed hazánkban a szójához hasonló módon. A legsúlyosabb, sokszor halálos kimenetelű allergiás reakciókat az első helyen a földimogyoró okozza. A legerősebb allergénként ismert tápanyag, allergénje hőstabil. Általában több éves szigorú elkerülő étrenddel sem csökkent iránta az érzékenység.

Egyre nagyobb a jelentőségük hazánkban a gyümölcs - pollen keresztreakcióknak. Leggyakoribb a parlagfű és görögdinnye közötti reakció, de nem elhanyagolható a nyírfapollen és az alma közötti sem. Elsősorban az orális allergia szindróma (OAS) - az ajkak, a nyelv viszketésével és duzzanatával járó kórkép) hátterében ez áll. OAS-t provokálhat eper, őszibarack is, de gyakorlatilag bármely gyümölcs kiválthat allergiás reakciót. Így a hazánkban egyre inkább elterjedő kivi, papaya, mangó, banán, füge, ananász is.

A zöldségek közül első számú allergizáló élelmiszer a zeller, sárgarépa, petrezselyem, paradicsom. Egy svédországi felmérés szerint a pollenallergiások 72%-a zöldség érzékeny. Természetesen Magyarországon ilyen aránnyal nem kell számolni, de e betegségcsoportnak a gyakorisága is növekszik. A paradicsom érdekessége, hogy allergenitása érettségével párhuzamosan növekszik. A burgonya jelentéktelen az allergia szempontjából.

A fűszerek és pollenek közötti keresztallergia a zöldségekhez hasonlóan az utóbbi években előtérbe került. Az allergia szempontjából fontos megemlíteni a fenéciafüvet, amelyet a Dejó tartalmaz, vagy curryt, ánizst, szegfűszeget, fahéjat, távol-keleti fűszereket.

Érdemes még megemlíteni az élelmiszer-ipari adalékanyagok okozta reakciókat, amely gyakran nem ételallergia. Az adalékanyagok szándékosan kerülnek az élelmiszerbe és szigorú szabályok felügyelik a használatukat. Az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságait, feldolgozhatóságukat, eltarthatóságukat javítják. Az ipari országok lakói fejenként kb. 10 kg-ot fogyasztanak el belőlük évente. Leggyakrabban a benzoátokra, nátrium-glutamátra, illetve az azo-színezékekre alakul ki reakció.

Összefoglalóan a táplálékallergia összetett kórkép, sok formában, sok élelmiszerre alakulhat ki. Kezelésének alapja a beteg edukáció, illetve a megfelelő tájékoztatás, a hatékony fogyasztóvédelem és a nagyobb hangsúly a prevencióra.

Pálfi Erzsébet
Országos Reumatológiai
és Fizioterápiás Intézet

http://www.elelmezes.hu/szamok/04/05/15.htm

A TESTSÚLY SZABÁLYOZÁS NAGYSZERŰ ESZKÖZE:

vitamin shop

A ZSÍRTÓL MEGSZABADULOK ÉS MEGTARTOM AZ IZMAIMAT

ORBÁNCFŰ A DEPRESSZIÓS SZORONGÁSRA

vitamin shop
Az áttekintés célja, hogy az orbáncfű kivonatok szorongáscsökkentő hatását újraértékelje az antidepresszáns terápiák szempontjából. Az orbáncfű (Hypericum perforatum) német monográfiája (Komission E, 1989) említi a "félelmet", mint alkalmazási lehetőséget, és az európai monográfia (ESCOP, 1996) is megerősíti ezt az indikációt. Hiányzik ugyanakkor a monográfiákból a megfelelő tudományos ismeretekre való utalás. Ez a vizsgálat különböző adatbázisokban végzett 1990-97-es kutatásra épül, amit megelőzött a Hyperici herba monográfiájának megjelenése. Az elemzés igazolja az orbáncfű-terápia szorongáscsökkentő hatását könnyű és közepesen súlyos szorongásos depresszió esetén.

A depressziós tünetegyüttes többek között pszichés zavarokat (szomorúság és szorongás), gátolt vagy túlzott pszichomotoros tevékenységet, a testi panaszok változatos képével együttjáró kognitív gátlást foglal magában. Az általános félelem tünetei gyakran korrelálnak a depresszió tüneteivel. Egyes vizsgálatok szerint a szorongásos tünetekben szenvedő betegek 59%-a depressziós tünetekről is beszámol. Ez a gyakoriság kizárja a véletlen egybeesés lehetőségét: szignifikáns formális és kauzális korreláció áll fenn a depresszió és a szorongásos betegségek között.

Eredettől és kórtani klasszifikációtól függetlenül a depressziót antidepresszánsokkal kezelik, a szerek közül a specifikus betegségtünetek alapján választanak. Azok a depressziós betegek, akik erős szorongási tüneteket is mutatnak, a hangulatjavító szerek mellett nyugtató, altató orvosságokat is igényelnek, e hatásokat az orbáncfűről is leírták. Az orbáncfű felhasználásának lehetősége a monográfiákban is megfogalmazódott: "Pszichovegetatív zavarok, depresszív hangulatok, félelem és/vagy ideges nyugtalanság."

Az orbáncfű terápiás felhasználásának lehetősége pszichikai betegségek kezelésére a középkor óta ismert. Ezt megerősítették az utóbbi 15 évben végzett vizsgálatok, amelyek a hatásosság és összeegyeztethetőség megismerésére irányultak. Több mint 25 közlemény foglalkozik a többféle Hypericum alapú készítmény kontrollált klinikai vizsgálatával. Ezek általában kettős-vak vizsgálatok, amelyek során a verum és a placebo, illetve a fitopreparátumok és a szintetikus antidepresszánsok összevetését végezték el. Az eredmények alapján az orbáncfű-terápia indikációi a könnyűtől a közepesen súlyos esetekig terjednek.

Az alábbiakban a publikált vizsgálatok újraértékelése következik a "szorongásos tünetek" esetén hatásos orbáncfű-terápia vonatkozásában. A kérdés az, hogy bizonyított-e az orbáncfű hatásossága a depressziós betegek szorongásos tüneteinek a kezelésére.

A vizsgálat egy, a Medline, Embase és Biosis adatbázisokban végzett online-irodalomkutatásra épül, amit 1990-97-ben végeztek. A kutatás célja az volt, hogy minden olyan vizsgálatot beazonosítsanak, amely az orbáncfű-monokészítményekkel a félelem vonatkozásában foglalkozik. A keresőalgoritmusokhoz az alábbi kulcsszavakat használták: Johanniskraut, Hyperici herba, Hypericum perforatum, St. John's Wort, depressive disorders, anxiety és fear.

Azokat a vizsgálatokat fogadták el, amelyek megfeleltek az alábbi feltételeknek:
- orvosság: orbáncfüvet monokészítményként tartalmazó készítmények,
- a verumorvosság összevetése kontrollcsoporttal (placebo vagy referencia),
- a Hamilton-depresszióskála alkalmazása,
- az indikáció depresszió a szorongásos tünetek figyelembevételével.

A fentieket alapul véve egy 17 kérdésből álló kérdőíven értékelték a vizsgálatokat, pontszámmal, százalékos eredménnyel és számszerű értékeléssel jelezve, hogy az adott vizsgálat mennyire felel meg a követelményeknek.
Ezt követően analizálták a vizsgált klinikai kutatásokban az orbáncfű szorongásoldó hatását.

Pszichometriai mérési módszerekkel, mint például a HAMD, meghatározták a depresszió súlyosságát, és mellékparaméterként vizsgálták a szorongásos tüneteket. A kérdések 20%-a irányult a szorongásos tünetekre. A HAMD felhasználásával lehetőség nyílik alcsoportanalízisre is, aminek segítségével kiszámítható a szorongás tünetének terápiás lefutása. Felhasználtak továbbá specifikus mérőmódszereket is (HAMA, STAI) a szorongás értékelésére.

Eredmények:

A számos publikációból nyolc felelt meg a fenti kritériumoknak. A nyolcból három olyan van, amely statisztikai szempontból korlátozás nélkül alkalmas arra, hogy a szorongásos tüneteket produkáló betegek esetében hozzájáruljon az orbáncfű hatásosságának dokumentálásához. További négyről mondható el, hogy bizonyos feltételekkel pozitívnak tekinthető a vizsgálatok eredménye, s végül egy tanulmány nem ad megfelelően bizonyított adalékokat egy ilyen tematikájú vizsgálathoz.
Az ismertetett vizsgálatokban a betegeket 200-900 mg/nap orbáncfűkivonattal kezelték 4-8 héten keresztül, a napi hypericin mennyiség 0,75 és 2,7 mg között mozgott. A bevont betegcsoportok és a depressziók klasszifikációi között nincs összefüggés. A közös pont ebben a vizsgálatban az, hogy könnyű és közepesen súlyos depressziósokat vizsgáltak (HAMD:x=21).
A klinikai kutatások eredményeinek vizsgálata alapján megállapítható, hogy ezek az orbáncfű terápiás hatékonyságát szorongásos tünetek kezelésére.

Forrás: Friede, M., Wüstenberg, P.: Johanniskraut zur Therapie von Angstsyndromen bei depressiven Verstimmungen. Zeitschrift für Phytotherapie, 19.: 309-317., 1998.
Referátumot készítette: Varsányi Péter