MÁSFÉL KILÓ BAKTÉRIUM

vitamin shop
Az emberi emésztőrendszerben hihetetlen számban élnek mikroorganizmusok, amelyek a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem károsak, hanem éppen ellenkezőleg: egészségünk, anyagcserénk egyensúlyának fenntartásában, védelmében nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Ismerkedjünk meg tehát a "barátságos" baktériumokkal.

A bennünk élő mikroorganizmusok nagy része segíti az emésztést, szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, részt vesz az immunanyagok termelésében. A tudomány ma mintegy 400 különböző, bélben élő baktériumot ismer, amelyek három fő csoportba oszthatóak: vannak a probiotikumok, a "jók", a patogének, a betegségeket kiváltó baktériumok, és a kétarcúak, amelyek hatása a környezetükben lévő más baktériumoktól függ.
A belek falán nagyobbrészt probiotikumok élnek, melyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését, és fontos szerepet kapnak az olyan táplálékok lebontásában is, melyeket a szervezet nem képes megemészteni.

Legismertebb közöttük a Lactobacillus, mely a női szervezetben különösen fontos szerepet játszik, illetve a Bifidobacterium és a Streptococcus. Ezek mellett még csaknem 400 baktériumtörzs él szimbiózisban az emberi szervezettel a béltraktusban. Ezek képesek túlélni a gyomorsav pusztító hatását, és a vastagbélben elszaporodva, védenek a káros anyagoktól, erősítik az immunrendszert.
A bifidobaktériumok és a lactobacillusok megfelelő flóraarányának alsó értéke felnőtt embernél körülbelül 40-45 százalék. Sajnos a magyarországi felnőtt lakosság körében ez az arány mindössze 12 százalék körül mozog. Ez már csak azért is intő jel lehet, mert a káros bomlástermékeket termelő rothasztó baktériumok túlsúlya vastagbélrákhoz, májkárosodáshoz, irritábilis bélszindrómához (IBS), gyakoribb bélfertőzésekhez, emelkedett vérkoleszterin szinthez vezethet.

www.nana.hu