MIT TEGYÜNK ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS UTÁN?

vitamin shop
Az immunrendszer 70%-a a bélben van, vagy ahhoz kapcsolódóan helyezkedik el. Az antibiotikumok fogyasztása viszont komoly károsodásokat okoz a bélflóránkban. Fontos tehát, hogy antibiotikum-kezeléseken csak indokolt esetekben essünk át, és minden kúra után gondoskodjunk a bélflóránk helyreállításáról.

A bélflórát helyre kell állítani!

Az antibiotikumok fogyasztása komoly károsodásokat okoz a bélflóránkban is. Fontos tehát, hogy antibiotikum-kezeléseken csak indokolt esetekben essünk át, és minden kúra után gondoskodjunk a bélflóránk helyreállításáról.

Szervezetünkbe tudtunk nélkül is antibiotikumok kerülhetnek
Napjaink állattenyésztési szokásainak következtében a nagyüzemben tartott állatokat a testsúlygyarapodás és a nagyobb hozam érdekében gyakran növekedési hormonokkal és antibiotikumokkal kezelik. Az állatokban jelen lévő baktériumok azonban egy idő után ellenállóvá válnak az antibiotikumok hatásaival szemben, és hosszabb távon a hagyományos gyógyszerekkel történő kezelésre fittyet hányó mikrobák jelennek meg. Az egyre többet, és sok tekintetben indokolatlanul használt antibiotikum ezért a hagyományostól eltérő módokon is a gyomrunkba kerülhet a piacon vásárolt húsok elfogyasztásával, de akár az ivóvízen keresztül is.

Az antibiotikum-kezelések rombolják a bélflóra egészségét
Az antibiotikumok használatához azonban már gyermekkorunk óta hozzászokhattunk. Sajnos a nemrégen még általános rossz szokásoknak köszönhetően gyermekkorunkban a nem kellően indokolt esetekben is antibiotikum-kezelést írtak elő nekünk a gyógyulásunkért felelős szakemberek. A hasonló beavatkozások azonban komoly mellékhatásokkal járnak. A sokszor valóban szükséges és elkerülhetetlen, kétségkívül hatékony antibiotikumok azonban óhatatlanul károsítják a bélflóránkat, és így jelentős problémákat okoznak.
A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben. A bélflóra jelentős mértékben felelős az immuntevékenységünk megfelelő intenzitásáért, méregtelenít és csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését. Nem csoda tehát, hogy kiegyensúlyozott működése olyan fontos számunkra. A bélflóra mérsékelt aktivitása kiszolgáltatottá tesz bennünket a külvilágból érkező fenyegetésekkel szemben, és idővel testünk nem tudja már kivédeni az igazán veszélyes betegségek felbukkanását sem.

Antibiotikum-kúrák során gondolni kell a bélflóra egészségére is
A bélflóra egyensúlyának felborulása azt jelenti, hogy bizonyos baktériumfajták száma csökken, más élőlényeké viszont megnő a több száz itt élő baktériumfaj közösségében. Ahhoz, hogy minden mikroorganizmus a megfelelő számban képviseltesse magát a munkamegosztásban, és újra elindulhasson az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tevékenységük, bizonyos meghatározó fajokat újra kell telepítenünk. Az újabban csaknem mindenütt elérhető élőflórás joghurtoktól számottevő eredményeket várhatunk, de minden szempontból megnyugtató megoldást csak a probiotikus készítmények használatától remélhetünk.

A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Szedésükkel a bélflóra egyensúlya helyreáll, és így újra beindul annak egészséges működése. A teljesen természetes alapú probiotikumok példás gyorsasággal már néhány napos kúra során teljes gyógyulást eredményezhetnek, ráadásul úgy, hogy ezért még csak az egészségünket érintő kompromisszumokat sem szükséges vállalnunk.

Minden antibiotikumos kezelés elmúltával gondoskodjunk a bélflóránk egyensúlyának visszaállításáról, illetve még hatékonyabb, ha az arra alkalmas probiotikumot már az antibiotikum-kezelés során szedjük, így megelőzhető a nem kívánt bélflóra károsodás!

Forrás: www.hazipatika.com