Stevia

HÚSVÉTI TORTA (NEM CSAK) LISZTÉRZÉKENYEKNEK

vitamin shop

Összetevők:

  • piskótához:
5 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 dkg vaníliás cukor
3 tojás
4 dkg kristálycukor
6 dkg jó minőségű étcsokoládé
9 dkg darált dió
  • krémhez:
3 tojássárgája
5 dkg kristálycukor
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 dl tejszín habbá verve
10 dkg meggybefőtt
  • díszítéshez: 40 dkg színezett marcipán
1. A piskótához habosra keverjük a vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal.
2. A tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral.
3. Vízgőzön felolvasztjuk az étcsokoládét, majd a habos tojássárga-keveréket, a tojáshabot és a darált diót is hozzákeverjük.
4. 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformában 180 fokon tűpróbáig sütjük. Formában hagyjuk kihűlni.
5. A tojássárgákat vízgőz felett folyamatosan kevergetve összemelegítjük a kristálycukorral, majd kihűlésig habbá verjük.
6. Az étcsokoládét vízgőzön felolvasztjuk és összekeverjük a felvert tojássárgájával, a tejszínhabbal és a lecsepegtetett meggyel.
7. A krémet rárakjuk a formában kihűtött piskótalapra és dermedésig hűtjük.

Miután megkötött a krém, marcipánnal bevonjuk a teljes tortát és a tetejét díszíthetjük az ünnepnek megfelelő motívumokkal vagy gyermekeink/unokáink kedvenc figuráival.
Egyszerűbben is befejezhetjük, ha a marcipánborítás helyett festett kókuszreszelékkel hintjük be tortánkat.
Jó étvágyat kínánunk!

TIRAMISU-STEVIÁVAL

vitamin shop
Összetevők:
250 g Mascarpone
3 tojás
2 késhegynyi Stevia por
pár szem Stevia tabletta
1 evőkanál méz
1/2 rúd vanília
pár csepp rumaroma (tetszőlegesen)
kávé (ízlés szerint lefőzve)
kakaópor

Elkészítése:
1. Lefőzzük a kávét és ízesítjük 2 Stevia tablettával.
2. A 3 tojás sárgáját, a Stevia port, a mézet, a lekapart vanília rudat a pár csepp rum aromát és a Mascarpone-t összekeverjük.
3. A tojásfehérjéket habosra verjük, majd óvatosan a krémbe keverjük.
4. A babapiskótákat belemártjuk a kávéba és egymás mellé helyezzük őket egy tálba.
5. Rákenünk egy réteg krémet és megszórjuk kakaóporral.
6. A 4.-5. lépést még kétszer megismételjük.
7. végül a tetejét megszórjuk kakaóporral és hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy az ízek jól átérjenek.

Jó étvágyat kívánunk!

WAFFEL

vitamin shop

Összetevők:

1 3/4 pohár teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
egy csipet Stevia por
2 tojás
1 3/4 pohár tej
olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítési mód:

Egy tálban keverje össze a lisztet, a sütőport, a Stevia port és a sót.
Egy másik tálban verje fel a tojássárgáját, majd adja hozzá a tejet és az olajat (vagy vajat), és az összetevőket keverje össze.
A folyékony összetevőket keverje bele a lisztes keverékbe. A tészta maradjon egy kicsit csomós.
Előmelegített, kivajazott waffel sütőbe öntsön egy pohár masszát, majd csukja le gyorsan a sütő tetejét. Süsse meg a waffelt, majd villával emelje ki.

Gyümölccsel is tálalhatja.

Jó étvágyat kívánunk!

HOLLAND ALMÁS SÜTEMÉNY

vitamin shop

Eredeti holland recept szerint, Steviával édesítve, hogy cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthassák. :) (10-12 adag)

Összetevők:

3 közepes méretű meghámozott, csíkokra vágott alma
1 teáskanál Stevia por
1 evőkanál méz (tetszőlegesen, ízlés szerint)
1 teáskanál őrölt fahéj
2/3 pohár puha vaj
4 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 pohár teljes kiőrlésű liszt
1/8 teáskanál tengeri só
1 teáskanál sütőpor

Elkészítési mód:

Egy tálban keverje össze az almát, 1 teáskanál Stevia port és a fahéjat, és hagyja állni az almát egy órát.
Egy nagy tálban keverje ki a vajat és 3 teáskanál Stevia port, hogy a vaj könnyű és habos legyen. Adja hozzá egyesével a tojásokat. Minden tojás után verje tovább a habot. Keverje hozzá a vanília kivonatot és a mézet. Folyamatosan adagolja a krémhez a lisztet, a sót és a sütőport,és keverje ezeket addig, amíg csomómentessé válik a tészta.
Öntse a masszát egy tepsibe. Függőlegesen tolja bele az almaszeleteket a tésztába, egymáshoz közel.
Előmelegített sütőben 170°C-on süsse a süteményt kb. 1-1 1/2 órán át, amíg a tésztába szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki.

Miután elkészült, hagyja a süteményt a sütőben 10 percig, majd vegye ki. Melegen tálalja.

És fogyasszák egészséggel!

TAPASZTALATOM A STEVIA GYÓGYNÖVÉNNYEL

vitamin shop
„Lassan 2 éve használom a Steviát. Először csak italok édesítésére, majd fokozatosan kezdtem kiváltani vele a cukrot.
Mivel nagyon megtetszett ez a növény, sokat olvasgattam róla, hogy milyen jó hatása van a szervezetre nézve. Találtam egy cikket, amiben azt írták róla, hogy segít a problémás, aknes bőrt rendbe hozni. Mivel problémás a bőröm, ezért úgy döntöttem kipróbálom.
A következőt tettem: a Stevia cseppel este bekentem az arcom (a pattanásos részeket), majd reggel lemostam és már az első alkalomnál észrevettem, hogy kezdenek eltűnni a gyulladásos pattanások az arcomról.
Most már van, hogy hozzákeverek az éjszakai krémemhez pár cseppet a Steviából és úgy kenem az arcomra, így teljesen felszívódik és mélyen ápolja a bőröm.
A tealevélből készült teát kihűtöm és kis vattapamaccsal átmosom vele az arcom. Nagyon jól lefertőtleníti az arcbőrt.
Szóval én ezt a kis csodanövényt nem csak a cukor helyettesítésére használom, hanem lassan kiváltja a kozmetikai szereimet is. :)”

V. Ágnes

 
Felhívjuk tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy az alábbiakban fogyasztóink véleményét teljes terjedelmükben, változtatás nélkül közöljük, mely véleményközlés nem minősül reklámnak, azok tartalmáért a NormaNatura Kft. nem vállal felelősséget. Véleményt csak olyan fogyasztónktól közlünk, aki véleményét ellenőrizhető fogyasztói levél formájában küldte meg részünkre, vagy üzletünkben írta le személyesen. Ezen fogyasztók nevével, címével rendelkezünk, viszont az aláírásában, csak az adott fogyasztó által engedélyezett formájú aláírás szerepel.

A STEVIA ALKALMAZÁSA

vitamin shop
A sztívia mellékíze (ami szerintem finom) leginkább gyümölcsökhöz illetve gyümölcsös ételekhez illeszkedik, valamint olyan süteményekhez, amelyekben mazsola vagy gyümölcs van (pl. mazsolás muffinok, püspökkenyér, stb.). A tapasztalat azt mutatja, hogy legjobb, ha mézzel párosítjuk, mert a mézzel készült ételek egész más állagúak lesznek, s így a süteményeknél is hiányzik az egyébként karamellizáló hatás, ha nem teszünk mézet a sztívia mellé.

Mi úgy vettük észre, hogy egy teáskanál sztívia por (a nagyobb kiszerelésből) nagyjából 15-18 dkg cukornak felel meg. Legutóbbi muffinsütésünk alkalmával kiderült, hogy fél teáskanál (CSAPOTTAN!) sztívia nagyjából 6-8 teáskanál méznek felel meg. A legfinomabb akkor lett a sütemény, mikor fele-fele arányban alkalmaztuk az összetevőket, tehát a fél teáskanál sztívia mellé 7 teáskanál mézet adtunk. Kiváló lett a muffin, pillanatok alatt elfogyott. :)

Gyümölcsös öntetekhez (pl. hús mellé), lekvár készítéséhez is használjuk a sztíviát, itt is elmondható, hogy egy pici mézzel nem árt édesíteni az ételt. Negatív tapasztalatunk csupán annyi van, hogy időnként (ki tudja, milyen feltételek kellenek hozzá...) a sztívia kiül az elkészült étel (öntet) tetejére, fehéres állagú habot hozva létre. Mi lekvárt egyébként úgy készítünk, hogy mindig csak 1-1 üveggel "gyártunk" le, s hűtőben tároljuk, így hetekig elég az a mennyiség. S mivel nem szeretjük amúgy sem a túlságosan édes ételeket, ezért kevesebb édesítést alkalmazunk.

Egyébként a tablettás sztívia is kiválóan használható sütéshez.

Általánosságban elmondható, hogy minden (még a por alakú) sztíviát (is) érdemes feloldani egy kevés folyadékban (víz, tej, vaj, stb.) a sütés/főzés előtt. Ha ki tudjuk várni, a tablettás sztívia feloldódik a folyadékban (pezseg), de mi vettünk egy mozsarat, és azzal törjük fel.

Püspökkenyérhez (egy adaghoz) nagyjából 30-40 tabletta sztívia feloldása szükséges. Ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet is. Nekünk szerencsére nincs gondunk a mézzel, így fele-fele arányban alkalmazzuk őket.

Folyadékokhoz (pl. tea) nem használjuk, a teát natúran fogyasztjuk, tehát ilyen téren nem tudok mit mondani erről a készítményről.

Jó sütés/főzést kívánok!